Mesajele lui Osama ben Laden dezvăluie dificultăţile cu care se confrunta Al-Qaida. Ce le ordona subalternilor să facă pentru a obţine bani

Fostul lider al Al-Qaida, Osama ben Laden, ucis la 2 mai într-o operaţiune a SUA în Pakistan, a păstrat e-mailuri de la adepţii săi care se plângeau de atacurile CIA cu avioane fără pilot, precum şi de dificultăţile financiare ale reţelei, potrivit oficialilor americani care au examinat documentele.

1207 afișări
Imaginea articolului Mesajele lui Osama ben Laden dezvăluie dificultăţile cu care se confrunta Al-Qaida. Ce le ordona subalternilor să facă pentru a obţine bani

Mesajele lui Osama ben Laden dezvăluie dificultăţile cu care se confrunta Al-Qaida (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit documentelor confiscate din ascunzătoarea sa, ben Laden aprobase înfiinţare unei unităţi de contraspionaj pentru a identifica trădătorii şi spionii, relatează Washington Post, în ediţia electronică de sâmbătă. Gruparea s-ar afla în spatele execuţiei a zeci de presupuşi informatori. În unele cazuri, au fost găsite cadavrele acestora cu note ataşate, în care se preciza că decedatul este spion american.

La jumătatea lui 2010, ben Laden a primit însă o plângere din partea liderului unităţii, care afirma că pierde "războiul de spionaj" şi nu poate funcţiona cu un buget atât de mic.

Alte mesaje menţionează frecvent dificultăţile financiare cu care se confruntă organizaţia, ben Laden însuşi plângându-se de lipsa de fonduri. Un mesaj al lui ben Laden trimis în primăvara lui 2010 "îi ordonă numărului doi al unei grupări să obţină bani răpind diplomaţi în schimbul unor răscumpărări".

Chiar înainte de începerea Primăverii Arabe, ben Laden a avertizat grupările afiliate din Yemen şi din alte zone că este prea devreme să se creeze un stat islamic, apreciind că nu există "suficient oţel" în structurile regionale de suport ale Al-Qaida chiar şi pentru tentative de restabilire a califatului.

Unii dintre principalii corespondenţi ai liderului terorist a fost Atiyah abd al-Rahman, numărul trei în ierarhia reţelei înainte de moartea lui ben Laden. Un mesaj din 2010 de la Rahman exprimă frustarea în faţa campaniei CIA de atacuri cu avioane fără pilot, o sursă deosebită de îngrijorare deoarece mulţi dintre predecesorii săi de rangul trei au fost ucişi în aceste atacuri.

Alte mesaje conţin menţiuni despre militanţii văzuţi drept candidaţi preferaţi pentru operaţiunile Al-Qaida, informaţii care au condus la numeroase arestări în străinătate, au declarat oficialii americani.

Documentele conţin şi corespondenţa dintre ben Laden şi Ayman al-Zawahiri, care a devenit recent liderul reţelei teroriste. Cei doi îşi exprimă frustrarea că musulmanii nu percep conflictul dintre Al-Qaida şi Statele Unite ca un front al războiului sfânt. Ei îşi exprimă, de asemenea, îngrijorarea că uciderea civililor de către insurgenţi în Irak şi în alte părţi ar putea submina poziţia Al-Qaida în rândul musulmanilor.

Oficialii americani susţin că nimic din mesaje nu indică faptul că vreunul dintre ei ştia unde se ascunde celălalt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici