Mesajul Papei Francisc în Duminica Floriilor, un omagiu "martirilor zilelor noastre"

Papa Francisc a condus procesiunea catolică din Duminica Floriilor aducând un omagiu celor ucişi pentru credinţa lor, o referire la victimele militanţilor Statului Islamic.

582 afișări
Imaginea articolului Mesajul Papei Francisc în Duminica Floriilor, un omagiu "martirilor zilelor noastre"

Mesajul Papei Francisc în Duminica Floriilor, un omagiu "martirilor zilelor noastre" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Papa Francisc, care la începutul lui martie şi-a început cel de-al treilea an de pontificat, a condus procesiunea din Piaţa Sfântul Petru de comemorare a zilei în care locuitorii din Ierusalim l-au întâmpinat pe Iisus cu câteva zile înainte ca acesta să fie crucificat.

Mii de persoane, între care papa şi prelaţi îmbrăcaţi în vestminte roşii, au purtat frunze şi ramuri de palmier în Piaţa Sfântul Petru în ziua care marchează începutul Săptămânii Sfinte, ce se încheie de Paşti.

În predica susţinută în timpul mesei care urmat, Francisc, care a denunţat luna trecută uciderea a 21 de creştini copţi egipteni de către militanţii Statului Islamic în Siria, a adus un tribut celor care sunt ucişi în zilele noastre pentru credinţa lor.

"Ne gândim şi la umilinţa îndurată de toţi cei care, pentru vieţile lor închinate Bibliei, se confruntă cu discriminarea şi plătesc un preţ personal", a afirmat el în italiană.

"Ne gândim şi la fraţii şi surorile noastre care sunt persecutaţi pentru că sunt creştini, martiri ai zilelor noastre. Sunt mulţi. Ei refuză să îl renege pe Iisus şi îndură insulte şi injurii cu demnitate", a spus papa.

Francisc a avertizat şi asupra ascensiunii Statului Islamic şi asupra problemelor cu care se confruntă creştinii în Orientul Mijlociu.

El a spus că ar fi justificat din partea comunităţii internaţionale să folosească forţa militară ca ultimă soluţie pentru a opri "agresiunea nedreaptă" dar că modul de a interveni în conflict nu ar trebui decis de o singură naţiune.

Săptămâna care urmează este una dintre cele mai aglomerate din calendarul liturgic pentru papă. În joia mare, Francisc va oficia două ceremonii religioase, dintre care una la o închisoare din Roma unde va spăla picioarele unor deţinuţi, bărbaţi şi femei, un ritual îndeplinit de Iisus Hristos în noaptea dinaintea răstignirii.

Francisc este primul papă care îndeplineşte acest ritual în afara bisericii şi care include femei şi musulmani, gest care a nemulţumit catolicii conservatori.

În Vinerea Mare, el va oficia două ceremonii, inclusiv Via Crucis, procesiune care se va desfăşura în jurul Colosseumului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici