Mexicul a reuşit să controleze o epidemie de gripă aviară

Mexicul a reuşit să controleze o epidemie de gripă aviară declanşată în iunie, sacrificând 22 de milioane de păsări, a anunţat miercuri preşedintele mexican Felipe Calderon.

131 afișări
Imaginea articolului Mexicul a reuşit să controleze o epidemie de gripă aviară

Mexicul a reuşit să controleze o epidemie de gripă aviară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Virusul în cauză - de tip A subtipul H7N3 - nu afectează oamenii dar provoacă un grad ridicat de mortalitate în rândul păsărilor.

"Potrivit criteriilor internaţionale, dat fiind că timp de 68 de zile consecutiv nu au apărut noi manifestări ale gripei aviare, putem considera că fenomenul a fost depăşit şi putem decreta epidemia ca fiind total sub control", a declarat preşedintele mexican într-un discurs susţinut în faţa profesioniştilor din acest sector.

El a precizat că "au fost sacrificate peste 22 de milioane de păsări, majoritatea în crescătorii din statul Jalisco (vest), şi că vaccinarea a permis să se evite propagarea virusului în alte regiuni ale Mexicului.

În iunie, circa 150 de ferme din Jalisco au fost plasate în carantină după apariţia virusului. Numeroase alte exploatări au fost afectate ulterior.

Această situaţie a determinat o creştere a preţului la ouă, hrană de bază tradiţională pentru familiile modeste din Mexic, ceea ce a obligat autorităţile să accepte importuri masive.

Al cincilea producător şi principalul consumator de ouă proaspete din lume, Mexicul a importat din iunie circa 14.000 de tone din acest produs, în principal din Statele Unite.

Potrivit preşedintelui Calderon, Mexicul a intrat "într-o nouă fază, cea de eradicare definitivă a virusului" şi a asigurat că Mexicul îşi va reveni complet după criza din acest sector în noiembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici