Mihai Ghimpu cere un rol mai activ al mediatorilor în negocierile privind conflictul transnistrean

Mediatorii în procesul de negocieri privind conflictul transnistrean "trebuie să joace un rol mai activ" în vederea reluării dialogului politic oficial, a declarat preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, citat de Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.

16 afișări
Imaginea articolului Mihai Ghimpu cere un rol mai activ al mediatorilor în negocierile privind conflictul transnistrean

Mihai Ghimpu cere un rol mai activ al mediatorilor în negocierile privind conflictul transnistrean (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"În opinia mea, mediatorii în procesul de negocieri trebuie să joace un rol mai activ în procesul de reluare a dialogului politic la nivel oficial, deoarece numai în acest caz putem atinge rezultatul scontat - soluţionarea problemei transnistrene", a afirmat Ghimpu marţi, în cursul unei întrevederi cu ambasadorul Bolat Nurgaliev, reprezentantul special pentru conflictele nesoluţionate al Kazahstanului, ţară care asigură preşedinţia OSCE, precum şi cu mediatorii şi observatorii în procesul de negocieri în format "5+2".

Ghimpu a subliniat că actualul Guvern de la Chişinău va susţine toate propunerile constructive pentru soluţionarea problemei transnistrene, dar cu respectarea intereselor naţionale şi a integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova. El a pledat pentru intensificarea procesului de negocieri, subliniind că lipsa unei soluţii a conflictului reprezintă o piedică în calea dezvoltării ţării, dar şi un pericol pentru stabilitatea şi securitatea regională.

Nurgaliev a apreciat că reluarea procesului de negocieri în noiembrie 2009, după o pauză de trei ani, reprezintă un semnal pozitiv, adăugând că eforturile comunităţii internaţionale vor avea în vedere respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Oficialul OSCE a avut şi o întrevedere cu premierul Vlad Filat, apreciind rolul contactelor bilaterale informale din ultima perioadă între acesta şi liderul transnistrean, Igor Smirnov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici