Mihai Ghimpu: Semnarea Tratatului de frontieră cu România este neconstituţională

Semnarea, în urmă cu o săptămână a Tratatului între România şi R.Moldova privind regimul frontierei de stat, de premierul moldovean, Vlad Filat, şi ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, este neconstituţională, susţine preşedintele Mihai Ghimpu, citat de Jurnal de Chişinău în ediţia online.

21 afișări
Imaginea articolului Mihai Ghimpu: Semnarea Tratatului de frontieră cu România este neconstituţională

Mihai Ghimpu: Semnarea Tratatului de frontieră cu România este neconstituţională (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Potrivit lui Ghimpu, premierul nu a avut mandatul necesar pentru a semna documentul, informeazã PRO TV Chişinău. Preşedintele interimar a precizat că nu contestă textul tratatului în fond, ci gestul lui Filat.

Ghimpu s-a arătat nemulţumit de faptul că nu a fost informat de ministrul de Externe şi de către Filat despre acest acord. El a mai adăugat că ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, şi Vlad Filat se cred atotputernici, dacă şi-au asumat dreptul de a semna documentul cu partea română.

Filat a semnat acest tratat în timpul unei vizite la Bucureşti. Ulterior, mai mulţi analişti, dar şi oponenţi politici ai premierului au criticat semnarea tratatului, motivând că nu a fost respectată legislaţia, întrucât tratatul a fost semnat între un ministru de Externe şi un premier.

La rândul său, Filat a respins toate criticile şi a explicat că tratatul nu a fost semnat de către ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, pentru că acesta este suspendat din funcţie pe durata campaniei electorale.

Întrebat despre acuzaţiile făcute de preşedintele interimar, Vlad Filat a declarat că totul a fost constituţional.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici