Mihail Gorbaciov denunţă absenţa unor lideri occidentali pe 9 mai la Moscova

Primul şi ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a dezaprobat, joi, decizia unor lideri occidentali de a nu participa la festivităţile organizate pe 9 mai la Moscova cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, relatează agenţia rusă Sputnik.

791 afișări
Imaginea articolului Mihail Gorbaciov denunţă absenţa unor lideri occidentali pe 9 mai la Moscova

Mihail Gorbaciov denunţă absenţa unor lideri occidentali pe 9 mai la Moscova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Refuzul unor lideri occidentali de a veni la Moscova pentru a asista la festivităţile organizate cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste reprezintă o lipsă de respect pentru popoarele fostei Uniuni Sovieice, a apreciat Mihail Gorbaciov.

"Respingerea posibilităţii manifestării atitudinii pentru lupta condusă de Uniunea Sovietică împotriva fascismului înseamnă să nu respecţi popoarele care au acceptat sacrificii imense şi lipsă de respect pentru curajul fără margini pe care oamenii l-au demonstrat în lupta contra ciumei maro", adică trupele naziste, a deplâns Gorbaciov în faţa jurnaliştilor.

"Dacă unii politiceni nu înţeleg acest fapt, atunci este problema lor, dar sunt convins că popoarele lumii înţeleg foarte bine", a spus fostul număru unu sovietic.

El a deplâns, îndeosebi, lipsa cancelarului german Angela Merkel, atribuind absenţa sa la 9 mai în Piaţa Roşie unor presiuni exercitate de Casa Albă.

"Nu accept poziţia lui Merkel, dar nu o mai condamn. Am mult respect pentru ea şi încerc să o înţeleg. Se ştie că este profund anifascistă. Sunt convins că aici este vorba de o presiune puternică din partea Washingtonului", a afirmat el.

Angela Merkel a declinat invitaţia preşedintelui rus Vladimir Putin de a asista la festivităţile organizate pe 9 mai la Moscova cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, în semn de solidaritate cu Ucraina. Ea nu va asista la parada militară din Piaţa Roşie, la 9 mai, dar va veni a doua zi la Moscova pentru a depune o coroană cu flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut şi pentru a se întâlni cu Vladimir Putin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici