Mihail Hodorkovski le cere ruşilor să voteze pentru a înlătura monopolul lui Vladimir Putin

Un al doilea tur în cadrul alegerilor prezidenţiale din Rusia ar putea "opri monopolul puterii" lui Vladimir Putin, a declarat luni Mihail Hodorkovski făcând apel către occidentali să "nu mai cânte după cum li se dictează" în faţa Rusiei.

123 afișări
Imaginea articolului Mihail Hodorkovski le cere ruşilor să voteze pentru a înlătura monopolul lui Vladimir Putin

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Votul din 4 martie (primul tur) va oferi o şansă de a opri monopolul puterii" lui Putin, a transmis Hodorkovski printr-un mesaj publicat de International Herald Tribune, Le Monde şi The Guardian.

"Forţând organizarea unui al doilea tur, vom pune ţara pe calea cea bună", a adăugat fostul director al gigantului petrolier Iukos.

"Puterea prezidenţială, care până în prezent nu asculta pe nimeni, va fi obligată să ofere atenţie dorinţelor poporului, pe care ar trebui să îl servească. Statul, care până în acest moment consideră că a dobândit puterea monopolistă, va trebui să îşi modereze comportamentul", a menţionat Hodorkovski.

"Regimul va fi obligat să negocieze cu opoziţia şi astfel va putea începe o tranziţie liniştită, reală", a adăugat acesta.

Hodorkovski a făcut apel în egală măsură la "o schimbare de comportament din partea ţărilor occidentale". "Ar trebui să înceteze să mai cânte după cum li se dictează în faţa unei ţevi de gaz! Ar trebui să vorbească răspicat şi puternic, la unison, pentru a cere reforme democratice reale".

Vineri, fostul magnat petrolier a făcut apel către ruşi să voteze un candidat "alternativ" actualului premier.

Putin este favorit la scrutinul przidenţial din 4 martie, care ar putea marca întoarcerea sa la conducerea statului pentru a treia oară, după două mandate consecutive de patru ani, între 2000 şi 2008.

Hodorkovski, închis încă din 2003, a fost condamnat la opt ani de închisoare, în 2005, pentru furt de petrol şi spălare de bani. Această sentinţă a fost mărită la un total de 14 ani de închisoare, în urma unui al doilea proces din decembrie 2011, iar în apel, sentinţa a fost redusă la 13 ani de detenţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici