Mii de copii au fost abuzaţi de membri ai Bisericii Catolice din Portugalia timp de 70 de ani

Cel puţin 4.815 copii au fost abuzaţi sexual de către membri ai Bisericii Catolice portugheze, majoritatea preoţi, în ultimii 70 de ani, se arată într-un raport al comisiei care investighează problema.

419 afișări
Imaginea articolului Mii de copii au fost abuzaţi de membri ai Bisericii Catolice din Portugalia timp de 70 de ani

FOTO Twitter

Concluziile au fost prezentate luni.

„Vrem să aducem un omagiu sincer celor care au fost victime ale abuzurilor în copilărie şi au îndrăznit să dea glas tăcerii. Ei sunt mult mai mult decât o statistică", a declarat şeful comisiei, psihiatrul Pedro Strecht, potrivit Reuters.

Strecht a declarat că cele 4.815 cazuri reprezintă numărul „absolut minim" de victime ale abuzurilor sexuale comise de membri ai clerului în Portugalia din 1950 încoace.

Majoritatea autorilor au fost preoţi şi majoritatea victimelor au fost de sex masculin, a spus Strecht, adăugând că victimele au fost abuzate în şcoli, biserici şi case ale preoţilor.

Majoritatea abuzurilor sexuale s-au produs atunci când copiii aveau între 10 şi 14 ani. Cea mai tânără victimă avea doar doi ani.

Biserica catolică portugheză a fost zguduită anul trecut de cazuri de presupusă muşamalizare a unor abuzuri sexuale, inclusiv de către episcopi care se află în funcţii bisericeşti. Comisia a anunţat că pregăteşte o listă cu preoţii acuzaţi care încă sunt în activitate.

Comisia portugheză şi-a început activitatea în ianuarie 2022, după ce un raport din Franţa a dezvăluit că aproximativ 3.000 de preoţi şi oficiali religioşi au abuzat sexual peste 200.000 de copii. Acuzaţiile de abuz au venit de la persoane din diferite medii, din fiecare regiune a ţării, dar şi de la cetăţeni portughezi care trăiesc în alte ţări din Europa, Africa şi America.

Comisia a discutat cu peste 500 de victime, a analizat documente istorice ale bisericii şi a intervievat episcopi şi alţi membri ai clerului. În total, 25 dintre mărturiile audiate de comisie au fost trimise la procuratură pentru a fi investigate, deoarece toate celelalte au fost comise cu peste 20 de ani în urmă şi nu mai pot fi iniţiate proceduri legale.

Comisia a declarat că legea ar trebui să fie modificată astfel încât să poată fi iniţiate proceduri legale pentru infracţiuni istorice comise în urmă cu 30 de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici