Mii de membri ai forţelor de securitate chineze au fost mobilizaţi la Urumqi

Aproximativ 200 de uiguri, având asupra lor arme improvizate, protestau miercuri la Urumqi, capitala regiunii Xinjiang din China, unde mii de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi, după trei zile de conflicte interetnice soldate cu 156 de morţi.

31 afișări
Imaginea articolului Mii de membri ai forţelor de securitate chineze au fost mobilizaţi la Urumqi

Mii de membri ai forţelor de securitate chineze au fost mobilizaţi la Urumqi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Militari şi poliţişti, înarmaţi cu arme automate şi echipaţi cu costume de protecţie şi-au ocupat poziţiile în centrul oraşului, pentru a încercui cartierele de uiguri, care reprezintă principala comunitate musulmană, turcofonă din această regiune din nord-vestul extrem al Chinei.

Operaţiunile au vizat în aparenţă separarea uigurilor de hani, etnia majoritară în China, cu scopul de a evita o repetare a violenţelor.

Convoaie de camioane au circulat având la bordul lor membri ai forţelor de ordine ce scandau: "Protejaţi poporul! păstraţi stabilitatea!", în timp ce elicoptere survolau acest oraş populat de peste două milioane de locuitori.



Strada Poporului, artera care traversează acest centru al oraşului, de la est la vest, făcea obiectul unor importante măsuri de securitate, ca toate străzile care duc către sud, iar cartiere uigure erau în curs de încercuire.

Un grup de chinezi han, vizaţi duminică de uiguri, au aplaudat o mobilizare de trupe nu departe de marea piaţă a Poporului, departe de uigurii care observau scena de cealaltă parte a liniei de demarcaţie trasate de forţele de ordine.

În stradă, unii hani circulau adesea înarmaţi cu bastoane. Li, înarmat cu un "nunchaku" - două bastoane legate printr-un lanţ - a explicat că "vroia să se simtă în siguranţă". "Nu ar trebui să existe probleme azi, sunt atât de mulţi poliţişti. Dar problemele rasiale nu vor dispărea", a comentat un altul, numit Chen.

În pofida unei securităţi deja puternice, mii de hani, înarmaţi cu bastoane, lopeţi şi cuţite au umplut marţi străzile din Urumqi pentru a răzbuna violenţele sângeroase de duminică, dar forţele de ordine au reuşit să evite confruntările.

Manifestaţia de miercuri a celor 200 de uiguri intervine în cea de-a patra zi de violenţe interetnice grave din capitala regiunii autonome Xinjiang, între uiguri, etnie majoritară în regiune, şi hani, majoritari în China, care au provocat moartea a 156 de persoane duminică, potrivit unor surse oficiale.

Uigurii s-au strâns în apropierea unui cordon format de poliţie pentru a separa cartierele han, cu scopul de a protesta faţă de crimele comise împotriva lor, potrivit uigurilor, cu o zi înainte, de etnicii hani.

"Noaptea trecută, aproximativ 300 de hani au spart cordonul de securitate şi au atacat casele şi au distrus un restaurant", a afirmat un musulman, Akbar, în vârstă de 20 de ani. "Ei au bătut chiar un bărbat de 50 de ani", a mai spus el. Informaţiile acestea nu au fost verificate până în prezent.

Numărul protestatarilor a crescut după ce elicoptere au lansat deasupra cartierului manifeste care afirmau că Rebiya Kadeer, liderul uigurilor exilaţi în Statele Unite, instigase la violenţele de duminică.

Manifestanţii erau înarmaţi cu arme improvizate: bastoane având în vârf cuţite, ţevi şi pietre şi adresau invective poliţiştilor, într-o zonă din apropierea cartierelor hanilor.

Forţele de ordine i-au îndepărtat pe jurnalişti, ei nemaiputând fi martori la scenă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici