Mii de participanţi şi steaguri româneşti la protestul de la Belgrad

Peste 150.000 de persoane au participat joi în centrul Belgradului, la un protest în masă faţă de independenţa Kosovo, fluturând steagurile Spaniei şi României, cele două state UE care nu au recunoscut statul kosovar.

9 afișări
Imaginea articolului Mii de participanţi şi steaguri româneşti la protestul de la Belgrad

Mii de participanţi şi steaguri româneşti la protestul de la Belgrad

Protestatarii s-au reunit joi, în faţa Parlamentului sârb, în jurul orei locale 17.00 (18.00, ora României), potrivit poliţiei, care aprecia că alte zeci de mii de persoane se îndreptau spre marea scenă amenajată în faţa clădirii Parlamentului.

Manifestanţii, care agitau drapeluri sârbe şi aclamau "Kosovo este inimia Serbiei", s-au reunit în faţa unui podium unde diverşi oratori urmau să ia cuvântul.

Protestatarii agitau drapelurile Spaniei şi României, două state membre ale UE care nu au recunoscut statul Kosovo. Alţii fluturau steagul Rusiei, marele aliat slav al Serbiei, care a susţinut opoziţia Belgradului faţă de proclamarea independenţei Kosovo.

Personalitatea cea mai importantă care a vorbit manifestanţilor a fost chiar premierul naţionalist Voislav Koştuniţa, care a făcut din lupta împotriva independenţei Kosovo, principalul element al politicii sale.

"Dacă noi, sârbii, abandonăm rădăcinile sârbe, Kosovo şi istoria, atunci cine suntem noi, sârbii?", a întrebat Koştuniţa.

Marele absent al protestului de la Belgrad a fost preşedintele sârb, Boris Tadici, aflat în vizită în România.

"Serbia nu va recunoaşte niciodată Kosovo (...) dar nu va renunţa la viitorul său de membru al UE", a declarat Tadici, la Bucureşti, subliniind, în acelaşi timp, şi angajamentul proeuropean, în pofida faptului că se opune, ca toţi ceilalţi lideri sârbi, independenţei Kosovo.

Manifestaţia de la Belgrad a fost precedată de un violent atac desfăşurat timp de aproximativ 20 de minute de veterani ai armatei sârbe asupra postului de frontieră Merdare dintre Serbia şi Kosovo.

Manifestanţii au aruncat cu pietre în poliţiştii Serviciului de poliţie din Kosovo (KPS), inceniid cauciucuri, fără a provoca victime.

"Aici, noi apărăm Kosovo, şi nu numai la Belgrad", a spus liderul veteranilor participanţi la protest, Dejan Miloşevici.

"Trebuie să demonstrăm că toţi suntem împotriva acestei false independenţe. Smulgând Kosovo Serbiei, este ca şi cum ni s-ar tăia un picior, o mână, sau ca şi cum ni s-ar lua propriul copil" ", a spus la Belgrad Vesna Vujacici, o învăţătoare în vârstă de 54 de ani.

Ultranaţionalistul Tomislav Nikolici, liderul Partidului Radical Sârb (SRS), formaţiunea cel mai bine reprezentată în Parlament, urma să ia cuvântul, fiind invitaţi şi alţi lideri sârbi din Bosnia şi din Munetenegru.

Celebrul regizor, Emir Kusturiţa, figura printre personalităţile care urmau să susţină un discurs, alături de tenismanul sârb Novak Djokovici, care trebuia să se adreseze mulţimii prin telefon.

Conduşi de Koştuniţa şi Nikolici, manifestanţii trebuiau să se îndrepte spre catedrala Sfântul Sava pentru a rosti o "rugăciune pentru Kosovo", alături de liderii Bisericii Ortodoxe Sârbe.

La Banja Luka, entitatea sârbă din Bosnia Herţegovina, în jur de 2.000 de persoane au protestat, pe alocuri violent, în semn de solidaritate cu etnicii sârbi. Mii de persoane au manifestat şi în alte oraşe din Republica Srpska.

Kostuniţa a precizat că manifestaţia de la Belgrad este prima dintr-o serie de alte proteste, programate în oraşele din Serbia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici