Mii de persoane au participat la mitinguri şi marşuri de solidaritate cu poporul grec în Franţa - VIDEO

Câteva mii de persoane au manifestat joi seara la Paris, răspunzând unui apel lansat de patru sindicate - CGT, FO, FSU, Solidaires - şi unor partide politice, exprimându-şi "solidaritatea" cu poporul grec, relatează AFP în pagina electronică.

673 afișări
Imaginea articolului Mii de persoane au participat la mitinguri şi marşuri de solidaritate cu poporul grec în Franţa - VIDEO

Mii de persoane au participat la mitinguri şi marşuri de solidaritate cu poporul grec în Franţa (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Coloana a defilat de la Piaţa Bastilia, fluturând de asemenea steaguri ale Partidului de Stânga, Partidului Comunist Francez (PCF) şi Noului Partid Anticapitalist (NPA), la Piaţa Republicii, scandând "So, so, Solidariate cu poporul grec!" sau "Rezistenţă, în Grecia, în Franţa".

Potrivit Le Monde, care citează estimări ale unor surse din cadrul poliţiei, la miting au participat 2.000-3.000 de persoane.

Participanţi purtau, în fruntea coloanei, o banderolă proclamând "(Împreună) cu grecii, uniţi împotriva austerităţii. Să refuzăm dictatele lumii financiare", în culorile stragului Greciei - albastru şi alb.

Eurodeputatul Jean-Luc Mélenchon, cofondator al Partidului de Stânga, care a participat la miting în prima linie, a apreciat că "ceea ce se întâmplă este o blocadă a Greciei, organizată (...) pentru a-l pbliga pe (premierul grec Alexis) Tsipras să cadă în genunchi".

"Punerea Greciei în faliment poate să fie o pedeapsă foarte dură aplicată grecilor, dar este totodată o catastrofă pentru zona euro şi pentru lumea financiară", a adăugat eurodeputatul. "Nimeni nu reuşeşte să înţeleagă de ce, pentru 1,5 miliarde de euro, se va declanşa o catastrofă financiară de această amploare", a subliniat Mélenchon.

Sindicatele au îndemnat la organizarea acestei manifestaţii în numele "respectării opţiunilor democratice ale popoarelor"şi pentru refuzarea politicii de austeritate.

Ele denunţă o "situaţie catastrofală" a Greciei, care se explică, în opinia lor, prin faptul că ţara "a fost unul dintre laboratoarele de aplicare a politicilor de austeritate impuse de către FMI, Comisia Europeană (CE) şi Banca Centtrală Europeană (BCE)".

Purtând o bandelorlă comună a celor patru sindicate organizatoare, care proclama "Susţinere faţă de poporul grec, nu austerităţii", la defilarre au luat parte liderii FO Jean-Claude Mailly şi CGT Philippe Martinez. Acesta din urmă a declarat că vrea "ca opţiunile unui popor" în favoarea "altei politici" să fie "respectate".

"Au trecut cinci ani de când grecii suportă o cură de austeritate severă", a subliniat Jean-Claude Mailly. "Grecii nu vor să iasă din (zona) euro, ci vor să iasă din austeritate. Există soluţii şi ele pot fi găsite", dar "este necesar să se iasă din schemele liberale sau neoliberale aflate în vigoare, în prezent, la nivel european", a adăugat el

Marine Roussillon, membră a conducerii naţionale a PCF, s-a declarat "solidară cu poporul grec, care este supus în acest moment unui adevărat dictat al pieţelor financiare, care îşi vede suveranitatea negată, care se vede umilit". "Ceea ce i se întâmplă poporului grec (acum), i se poate întâmpla poporului francez mâine", a avertizat ea.

Manifestaţii similare au fost organizate, joi, şi în alte oraşe. Potrivit Le Monde, aproximativ 300 de persoane au manifestat joi seara în centrul oraşului Toulouse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici