Mii de persoane au participat la un protest antiguvernamental în Republica Moldova

Cel puţin 5.000 de persoane s-au adunat duminică în capitala Republicii Moldova, cerând demisia guvernului şi a preşedintelui pro-occidental Maia Sandu, pe care îi acuză de inflaţia ridicată şi de creşterea preţurilor la energie, potrivit Reuters.

4108 afișări
Imaginea articolului Mii de persoane au participat la un protest antiguvernamental în Republica Moldova

FOTO Twitter

Moldova îşi cumpără gazul de la gigantul rus Gazprom, în baza unui contract încheiat anul trecut. Preţul fluctuează lunar şi este calculat din preţul spot pentru gaz şi petrol, în funcţie de sezon. Preţurile spot au crescut vertiginos în acest an.

„Moldova se află acum în moarte clinică, la care au adus-o actualele autorităţi”, a declarat Dinu Ţurcanu, politician dintr-un partid de opoziţie al lui Ilan Şor, un om de afaceri condamnat pentru fraudă în legătură cu un scandal bancar de un miliard de dolari.

Moldova, cel mai mic stat post-sovietic, cu 3,5 milioane de locuitori, se confruntă cu dificultăţi economice grave asociate cu preţurile ridicate la energie, al cărei cost a crescut cu 29% în septembrie, după ce a urcat cu aproape 50% în august.

Ţara şi-a redus la zero estimarea de creştere economică pentru 2022, afectată de o inflaţie record de 34,3% şi de rate ale dobânzii de 21,5%.

Premierul Natalia Gavriliţa a declarat luna aceasta că economia Moldovei ar urma să înregistreze o creştere moderată de 1,5% anul viitor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici