Mii de sudanezi au cerut moartea învăţătoarei britanice care l-a insultat pe profet

Mii de persoane au manifestat vineri la Khartoum, cerând pedeapsa cu moartea în cazul unei învăţătoare britanice acuzată că a insultat religia musulmană şi condamnată la 15 zile de închisoare pentru că a permis elevilor săi să boteze un ursuleţ cu numele profetului islamului.

2 afișări
Imaginea articolului Mii de sudanezi au cerut moartea învăţătoarei britanice care l-a insultat pe profet

Mii de sudanezi au cerut moartea învăţătoarei britanice care l-a insultat pe profet

Manifestanţii, care s-au strâns în mai multe moschee din oraş, scandau diverse sloganuri, în unul dintre acestea cerând ca învăţătoarea "să fie pedepsită cu gloanţe pentru că l-a insultat pe profet", denunţând judecata, plină de clemenţă a tribunalului.

Gillian Gibbons, o învăţătoare în vârstă de 54 de ani, din Liverpool, Anglia, a fost condamnată joi seară la 15 zile de închisoare şi la expulzarea din ţară.

Aceasta a fost acuzată că ar fi permis elevilor săi, cu vârste cuprinse între şase şi de şapte ani, să-i pună unui ursuleţ de pluş numele de Mahomed, numele profetului.

În virtutea articolului 125 din Codul Penal sudanez, aceasta era pasibilă de şase luni de închisoare, 40 de lovituri de bici şi o amendă.

Manifestaţia s-a desfăşurat sub egida Comitetului înţelepţilor din Sudan şi a unei alte asociaţii religioase, Partizanii profetului.

Unii imami, în timpul predicii de vineri, i-au îndemnat pe enoriaşi să meargă să protesteze în strada Qasr, în faţa palatului prezidenţial, în centrul capitalei Khartoum.

Unul dintre imami, şeicul Hussein Moubarak, care oficia slujba în moscheea al-Safa din cartierul Jarif, în estul capitalei Sudanului, i-a acuzat pe "cei care pretind că apără democraţia şi drepturile omului şi îl insultă pe profet".

Acesta i-a acuzat că "vor să transforme Sudanul într-un stat creştin", susţinând că învăţătoarea britanică a venit în Sudan cu această "misiune".

Într-o altă moschee din Khartoum, Chahid, imamul-şeic Abdel Jalil Karouri a spus în predica sa că învţătoarea de la şcoala privată Unity High School a acţionat "intenţionat".

Miile de adepţi au lansat sloganuri în care promiteau "victoria musulmanilor împotriva duşmanilor".

Purtătorul de cuvânt al ambasadei Marii Britanii la Khartoum a refuzat să precizeze locul în care este încarcerată învăţătoarea, menţionând că aceasta are "un moral bun".

"Consulul şi adjunctul ambasadorului au vizitat-o astăzi (vineri n.r.) de dimineaţă şi este bine", a declarat purtătorul de cuvânt.

Ministrul britanic de Externe David Miliband a promis să găsească o "soluţie rapidă" pentru această problemă care a luat o turnură diplomatică, periclitând relaţiile dintre Khartoum şi Londra.

Într-un comunicat transmis joi seară, după o a doua convocare, ambasadorul Sudanului la Londra, Omer Siddiq, a precizat că împărtăşeşte "în termenii cei mai activi" temerile Marii Britanii în legătură cu urmările încarcerării lui Gibbons.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici