Mii de susţinători ai lui Mir Hossein Moussavi manifestează la Teheran - VIDEO

Câteva mii de susţinători ai lui Mir Hossein Moussavi, candidat perdant în alegerile prezidenţiale din Iran de vineri, s-au adunat sâmbătă în piaţa Vanak, din centrul Teheranului, scandând sloganuri ostile Guvernului.

15 afișări
Imaginea articolului Mii de susţinători ai lui Mir Hossein Moussavi manifestează la Teheran - VIDEO

Confruntări la Teheran între poliţie şi susţinători ai lui Mir Hossein Moussavi

Strigând "dictatură, dictatură" sau chiar "demisia Guvernului loviturii de stat", o parte dintre manifestanţi a blocat bulevardul Vali-e Asr, unul dintre cele mai mari din capitală, care traversează piaţa Vanak.

Mai spre sud, câteva sute de tineri care manifetsau în apropierea Ministerului de Interne au fost dispersaţi brutal de poliţie, înainte de a se reuni din nou.

Anterior, câţiva susţinători ai lui Moussavi au fost implicaţi în confruntări cu poliţia în mai multe locuri din Teheran.

Pe bulevardul Africa şi în Piaţa Vanak, circa 100 de tineri au scandat sloganuri în favoarea lui Mir Hossein Moussavi şi au strigat "Moarte dictatorului".

La intersecţia Jahan Koudak, câteva sute de manifestanţi s-au adunat pentru a-l susţine pe Moussavi, lansând pietre împotriva poliţiei.

"Moussavi, Moussavi, recuperează voturile noastre", scandau aceştia, majoritatea tineri. Protestatarii au dat foc la pubele.

Poliţia i-a lovit pe manifestanţi de mai multe ori cu bastoanele, dar nu a reuşit să îi disprseze.

Ulterior, pe bulevardul Vali-Asr, bărbaţi îmbrăcaţi în civil care se deplasau pe motocicletă au lovit cu bastoane tineri manifestanţi.

În cursul dimineţii, poliţia dispersase în acelaşi loc manifestanţii care se adunaseră în faţa sediului de campanie al lui Moussavi.

Preşedintele în exerciţiu, Mahmoud Ahmadinejad, ar urma să câştige alegerile cu 63,3 la sută din voturi, faţă de 34,07 pentru Moussavi, conform Ministerului de Interne.

Moussavi contestă însă rezultatul, denunţând "nereguli". El a precizat într-un comunicat că nu va "respecta această înscenare periculoasă" creată de scrutinul de vineri.

De altfel, Consiliul naţional al rezistenţei iraniene (opoziţie) a avertizat sâmbătă că reconfirmarea lui Ahmadinejad pentru un nou mandat la preşedinţie ar duce la "sporirea represiunii opozanţilor" şi la "dublarea eforturilor pentru dotarea cu bomba atomică".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici