Militanţii sirienii folosesc porumbei voiajori pentru a comunica

Militanţi sirieni din oraşul rebel Homs, practic izolaţi de restul lumii, au decis să folosească metode ancestrale pentru a comunica, respectiv porumbei voiajori care fac naveta între cartiere, transmiţând ultimele veşti.

529 afișări
Imaginea articolului Militanţii sirienii folosesc porumbei voiajori pentru a comunica

Militanţii sirienii folosesc porumbei voiajori pentru a comunica (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dumnezeu să fie cu tine, Dumnezeu să te ghideze spre Baba Amr", unul dintre cartierele cele mai bombardate, strigă Omar, urcat pe acoperişul unei case, în timp ce eliberează un porumbel spre cerul din Homs, potrivit unor înregistrări video difuzate recent pe Internet.

Cu câteva minute înainte, acest militant din cartierul Baba el-Sbaa rula pe gheara acestei păsări o hârtie, cu ajutorul unui fir albastru, în speranţa că locuitorii din Baba Amr, situat la peste doi kilometri distanţă, o vor primi.

"Militanţi din Baba Amr, rugăminte de a ne informa ce vă trebuie în termeni de medicamente şi alimente", scrie în mesaj.

Bombardat de la 4 februarie de forţele regimului lui Bashar al-Assad, al treilea oraş din Siria, supranumit "capitala revoluţiei", este izolat şi privat de apă, electricitate şi telecomunicaţii, tancurile înconjurând străzile pustii din cartiere sensibile.

"Mulţumim, Bashar, că ne-ai adus înapoi în Evul Mediu", comentează Omar, înconjurat de mai mulţi camarazi.

Dacă militanţii au lansat revolta în principal cu ajutorul reţelelor de socializare, ei sunt nevoiţi acum să recurgă la o tradiţie veche din Siria, unde folosirea porumbeilor este implantată de secole.

"Locuitorii din Baba Amr ne informează despre masacre comise la ei de regim şi ne indică ce rută să urmăm pentru a transporta ajutoarele", explică Omar în faţa unei camere de filmat.

Militanţii reuşesc să-şi transmită înregistrările video prin intermediul sateliţilor, un mijloc care nu este la îndemâna oricui, şi folosesc adesea dispozitive walkie-talkie în perimetrul aceluiaşi cartier.

"Au transformat Homs într-o mare închisoare, oamenii nu îndrăznesc să iasă din case şi nu pot face nimic, shabbiha (miliţiile pro-regim) sunt peste tot", afirmă Omar.

"Brutăriile s-au închis, am văzut părinţi care îşi hrănesc copiii cu pâine uscată şi apă", a subliniat el.

În aceeaşi zi, un porumbel a sosit înapoi, fiind salutat de militanţi urcaţi pe acoperişuri. "Dumnezeu este mare, pasărea a revenit cu un mesaj!", strigă ei.

Scrisoarea transmite un mesaj de ajutor dar şi de sfidare. "Militanţi din Baba Amr către militanţi din vechiul Homs, avem nevoie de ajutoare medicale şi alimentare, am primit mesajul vostru. Trăiască Siria! Jos Bashar al-Assad!".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici