Militar american luat ostatic de talibani, prezentat într-o înregistrare - VIDEO

Talibanii au difuzat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, o înregistrare video în care apare un militar american capturat la sfârşitul lunii iunie în sud-estul Afganistanului, relatează AFP, precizând că armata SUA a autentificat înregistrarea, pe care o consideră drept film de propagandă.

13 afișări
Imaginea articolului Militar american luat ostatic de talibani, prezentat într-o înregistrare - VIDEO

Militar american luat ostatic de talibani, prezentat într-o înregistrare - VIDEO

În înregistrarea de 28 de minute apare un tânăr îmbrăcat într-un veşmânt tradiţional afgan albastru deschis, aşezat pe o pernă.

Tânărul este primul militar american capturat de talibani de la declanşarea intervenţiei internaţionale în Afganistan, la sfârşitul anului 2001.

În înregistrare nu este vizibil nici un combatant afgan.

Primele secunde ale clipului îl arată pe bărbat nervos, aproape îngrozit, spunându-şi datele de identitate, confirmate de plăcuţele militare de identificare, prezentate în prim-plan. Ostaticul precizează că are 23 de ani, este originar din statul american Idaho şi a fost mobilizat la o bază din provincia Paktika, din sud-estul Afganistanului.

Armata americană a anunţat la 2 iulie că militarul fusese dat dispărut, cu trei zile înainte, dintr-o bază militară din Paktika.

Bărbatul răspunde apoi, în engleză, întrebărilor puse de unul dintre militanţi, care se concentrează asupra motivelor "invaziei" trupelor internaţionale în Afganistan, a victimelor civile şi a abuzurilor comise asupra deţinuţilor afgani sau "insultele la adresa islamului".

"Da (...), pot spune că am invadat o ţară independentă şi un popor independent", spune el, ca răspuns la prima întrebare.

Un purtător de cuvânt al armatei americane a confirmat autenticitatea înregistrării, afirmând însă că aceasta reprezintă "un instrument de propagandă" al talibanilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici