Militar israelian, ucis într-un incident la linia de demarcaţie cu Libanul

Un militar israelian a fost ucis de tiruri provenind de pe teritoriul Libanului duminică seara, la linia de demarcaţie dintre cele două ţări, potrivit unui comunicat militar.

139 afișări
Imaginea articolului Militar israelian, ucis într-un incident la linia de demarcaţie cu Libanul

Militar israelian, ucis într-un incident la linia de demarcaţie cu Libanul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

”Armata confirmă oficial că un soldat din cadrul forţelor israeliene de apărare a fost atins de tiruri în timp ce conducea, în zona Rosh Hanikra”, în apropiere de linia de demarcaţie cu Libanul, se arată în comunicat.

”Militarul a primit îngrijiri la faţa locului, după care a fost evacuat către un spital. A murit din cauza rănilor”, a adăugat armata.

Potrivit primelor investigaţii, autorul tirurilor ar fi un membru al forţelor armate libaneze.

Armata israeliană a anunţat anterior că ”un vehicul civil a fost ţinta unor tiruri, către ora (locală) 20.30 (20.30, ora României), în apropiere de Rosh Hanikra”. O anchetă este în curs.

Potrivit site-ului Ynet, care citează armata, militarul libanez a tras şase sau şapte gloanţe şi a deschis focul probabil ”din proprie iniţiativă”.

Un purtător de cuvânt militar a declarat că Israelul a protestat faţă de această ”încălcare scandaloasă a suveranităţii sale” pe lângă FINUL, Forţa Interimară ONU staţionată în sudul Libanului.

”Armata israeliană şi-a sporit nivelul de pregătire de-a lungul frontierei libaneze”, a adăugat purtătorul de cuvânt, locotenent-colonelul Peter Lerner.

”Nu vom tolera nicio agresiune împoriva Israelului şi vom menţine dreptul de a întreprinde acţiuni de apărare legitimă împotriva celor care atacă Israelul şi civilii săi”, a adăugat el.

Incidentul nu a fost confirmat de vreo sursă militară libaneză.

Contactat de AFP, purtătorul de cuvânt al FINUL Andrea Tinenti a declarat că forţa ”a fost informată cu privire la un incident grav la Linia Albastră şi depune eforturi să stabilească ce s-a întâmplat”.

”Comandantul FINUL se află în contact cu celelalte părţi şi a îndemnat la reţinere”, a declarat el.

Tinenti a precizat că incidentul a avut loc de partea israeliană a Liniei Albastre şi că ”toate părţile cooperează cu FINUL”.

Linia Albastră a fost trasată în 2000 de către ONU, după retragerea trupelor israeliene din sudul Libanului, în urma unei ocupări timp de 22 de ani.

Cele două ţări nu sunt despărţite, în mod oficial, de o frontieră, deoarece se află în continuare, în mod teoretic, în război.

Armata israeliană a anunţat joi că au fost trase focuri de armă de către ”vânători”, la frontiera libaneză.

Militari israelieni au ripostat, dar incidentul nu s-a soldat cu răniţi.

Armata libaneză a anunţat pe 7 august că militari israelieni au fost răniţi de explozii, într-o incursiune pe o distanţă de 400 de metri în interiorul teritoriului libanez. Armata israeliană a vorbit, în schimb, despre rănirea a patru militari, fără să precizeze de ce parte a frontierei se aflau.

Aceste explozii au fost revendicate ulterior de către liderul mişcării şiite libaneze Hezbollah Hassan Nasrallah, considerat inamicul Israelului.

Era pentru prima dată de la războiul din 2006 dintre Israel şi Hezbollah când puternica formaţiune libaneză armată, susţinută de Iran şi regimul sirian, îşi asuma responsabilitatea unei operaţiuni împotriva armatei israeliene.

Hezbollahul a acuzat recent Israelul că l-a asasinat pe unul dintre liderii săi, în apropiere de Beirut.

Israelul a purtat un război împotriva mişcării şiite, care controlează partea de sud a Libanului, în vara lui 2006.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici