Militari americani se adresează justiţiei după ce au fost în misiune la Fukushima şi s-au îmbolnăvit

Mai mulţi membri ai Forţelor navale americane, care au participat la o misiune umanitară în Japonia în urma accidentului de la centrala nucleară Fukushima în martie 2011, au dat în judecată compania Tepco după ce s-au îmbolnăvit, posibil din cauza expunerii la radiaţii, relatează Der Spiegel online.

807 afișări
Imaginea articolului Militari americani se adresează justiţiei după ce au fost în misiune la Fukushima şi s-au îmbolnăvit

Militari americani se adresează justiţiei după ce au fost în misiune la Fukushima şi s-au îmbolnăvit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Plângerea de 100 de pagini, care conţine numele a 247 de marinari bolnavi, a fost admisă de un tribunal american, iar procesul va începe la 26 februarie. Acţiunea în justiţie vizează Tepco, Toshiba, Hitachi, Ebasco şi General Electric, companii implicate în operarea sau construirea reactoarelor de la Fukushima.

În martie 2011, portavionul USS Ronald Reagan a fost trimis în Japonia după tsunamiul devastator care a provocat un accident grav la centrala nucleară Fukushima, operată de compania Tepco. De atunci, mai mulţi membri ai echipajului portavionului s-au îmbolnăvit, posibil din cauza expunerii la radiaţii.

Ofiţerul Leticia Morales, care a participat la misiunea umanitară Tomodachi din Japonia, a început să se simtă rău în mai 2013 şi, în urma analizelor, a descoperit că are o tumoră la ficat, apoi probleme la coloana vertebrală, o tumoră malignă la glanda tiroidă şi ulterior la sân. Un doctor la care a fost i-a povestit că a extirpat glandele tiroide a şase marinari care au fost pe portavionul USS Ronald Reagan.

Ea a povestit că armata le-a spus că misiunea din Japonia nu este periculoasă pentru sănătate, iar un raport al Departamentului Apărării prezentat Congresului a conchis că marinarii care au participat la misiunea Tomodachi nu au fost expuşi la niveluri periculoase de radiaţii.

Morales a aflat de procesul pe care voiau să îl lanseze doi avocaţi din California şi i-a contactat pentru a se alătura, dar a vrut asigurări că acţiunea nu va viza Forţele navale. Avocaţii i-au explicat că în SUA nici nu este posibil să dea în judecată armata, din cauza unei decizii a Curţii Supreme din anii '50, care prevede că statul nu poate fi tras la răspundere pentru răni sau decese survenite în timpul serviciului militar. Prin urmare, Morales şi alţi colegi ai săi s-au alăturat procesului.

Ofiţerul Brett Bingham, care a întâmpinat de asemenea probleme de sănătate, a aflat că ar putea suferi de "hepatită de radiaţii", o afecţiune a ficatului provocată de expunerea la radiaţii. Ron Wright, un militar care s-a îmbolnăvit încă de când se afla în Marea Japoniei, a fost operat de şapte ori şi i s-au prescris analgezice, dar nu i s-a pus nici un diagnostic.

Singurul marinar din unitatea lui Morales care a primit un diagnostic clar este Theodore Holcomb, care avea cancer de glandă paratiroidă şi a decedat în aprilie 2014. El este reprezentat la proces de prietenul şi colegul său Manuel Leslie.

Procesul este condus de Paul Garner, un avocat care afirmă că lista bolilor de care suferă cei aproape 250 de marinari pe care îi reprezintă include diferite forme de cancer, sângerări interne, abcese, tumori, probleme cu glanda tiroidă sau vezica biliară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici