Militarul american răpit de talibani s-ar putea afla în Pakistan - VIDEO

Militarul american răpit de talibani în Afganistan ar fi putut fi transferat în Pakistan, ceea ce ar complica eforturile de a obţine eliberarea acestuia, potrivit unor surse impicate în acţiunile americano-afgane de căutare, relatează ABC News.

82 afișări
Imaginea articolului Militarul american răpit de talibani s-ar putea afla în Pakistan - VIDEO

Manifestaţie spontană în oraşul militarului american răpit în Afganistan - VIDEO

Potrivit unei persoane implicate în acţiunile de căutare a lui Bowe Bergdahl (în vârstă de 23 de ani, din Idaho), un comandant al insurgenţilor afgani a revendicat caputarea militarului, după care l-a mutat în regiunea pakistaneză Waziristanul de Sud, unde trupele americane au permisiunea de a acţiona numai în situaţii excepţionale.

"Eforturile de căutare a militarului continuă, dar nu vom da nici un fel de detalii", a declarat colonelul Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului, care consideră că Bergdahl se mai află încă în Afganistan.

Potrivit unui oficial afgan local, oamenii mollahului Sangeen l-au luat pe militar din postul său din Paktika, "lovindu-l după ce acesta a opus rezistenţă". "Dar în final l-au luat lăsându-i în urmă toate lucrurile: arme, armură şi emiţătoare radio", după care au părăsit rapid regiunea, a explicat el.

"Avem un pluton întreg al armatei naţionale afgane care cercetează zona (...) Dar bănuiesc că l-au mutat deja în Pakistan", a declarat oficialul afgan implicat în căutări împreună cu subordonaţii săi.

În întâlnirile private, oficialii militari americani insistă că soldatul se află în continuare în Afganistan, dar potrivit unor surse implicate în eforturile de căutare, Bergdahl a fost văzut într-una dintre taberele de antrenament ale lui Sangeen în Pakistan în apropierea frontierei.

Manifestatie spontana in orasul militarului american rapit in Afganistan

Locuitorii oraşului Hailey, din Idaho, în care trăia militarul american răpit , s-au reunit spontan luni.

Sue Martin, care îl angajase pe M. Bergdahl în cafeneaua sa în urmă cu doi ani, a declarat că tânărul "încerca mereu să facă tot posibilul pentru a ajuta, oricare ar fi fost situaţia".

Identitatea militarului Bergdahl a fost confirmată duminică printr-o înregistrare video de 28 de minute, în care se poate vedea tânărul cu capul ras şi cu o barbă fină, îmbrăcat într-o cămaşă afgană tradiţională de culoare albastru deschis şi aşezat pe perne.

El părea uneori calm, alteori nervos, sau chiar îngrozit, cu vocea tremurătoare, atunci când vorbea despre familia sa.

La Hailey, părinţii şi apropiaţii militarului cunoşteau soarta acestuia de mai multe săptămâni, dar au păstrat tăcerea, pentru a nu-i pune viaţa în pericol, au precizat locuitorii oraşului.

Pe strada principală, locuitorii s-au reunit cu flori în cafeneaua unde lucra Bowe Bergdahl.

"Locuitorii reacţionează cu inima", a declarat Sue Martin. "În prezent ei simt că nu mai sunt lipsiţi de resurse, că pot în sfârşit să facă ceva - o panglică, o scrisoare. Oamenii aşteaptă de mult timp, păstrând tăcerea asupra numelui său", a adăugat ea.

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a calificat luni drept "absolut scandaloasă" răpirea militarului şi a promis că Statele Unite vor face "totul" pentru a obţine eliberarea sa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici