Minerii din Serbia au descoperit o ambarcaţiune din epoca Imperiului Roman

Arheologii din Serbia au descoperit o remarcabilă navă romană antică în situl Viminacium de lângă Kostolac, împreună cu alte mii de artefacte.

2125 afișări
Imaginea articolului Minerii din Serbia au descoperit o ambarcaţiune din epoca Imperiului Roman

Sursa foto: Twitter

Arheologii din Serbia au început să îndepărteze cu grijă nisipul şi pământul de pe lemnul antic al unei nave romane descoperite de mineri într-o vastă carieră de cărbune.
 
După ce un excavator de la mina Drmno a descoperit o bârnă din lemn, experţii de la situl unei foste aşezări romane din apropiere, cunoscută sub numele de Viminacium, s-au grăbit să încerce să păstreze scheletul navei, a doua descoperire de acest fel în zonă din 2020 încoace.
 
Vasul făcea probabil parte dintr-o flotă fluvială care deservea oraşul roman întins şi foarte dezvoltat, cu 45.000 de locuitori, care avea un hipodrom, fortificaţii, un forum, un palat, temple, amfiteatru, apeducte, băi şi ateliere.
 
Arheologul coordonator, Miomir Korac, a declarat că descoperirile anterioare sugerează că nava ar putea data încă din secolul al III-lea sau al IV-lea d.Hr., când Viminacium era capitala provinciei romane Moesia Superior şi avea un port în apropierea unui afluent al fluviului Dunărea.
 
"Putem presupune că această navă este romană, dar nu suntem siguri de vechimea sa exactă", a declarat el pentru Reuters.
 
Lemnul a fost mai întâi stropit cu apă şi ţinut sub o prelată pentru a preveni deteriorarea în timpul căldurii de vară, a adăugat Korac.
 
Arheologii cred că cele două nave şi trei canoe descoperite până în prezent în zonă fie s-au scufundat, fie au fost abandonate pe malul râului.
 
Intenţia este de a expune cea mai recentă descoperire împreună cu mii de artefacte dezgropate din Viminacium, în apropiere de oraşul Kostolac, la 70 km est de Belgrad.
 
Mladen Jovicic, care face parte din echipa care lucrează la nava recent descoperită, a declarat că ar fi dificil să mute corpul de 13 metri al acesteia fără să se destrame.
 
"Prietenii noştri ingineri vor pregăti o structură specială care va fi ridicată cu o macara, iar apoi va urma întregul proces de conservare, care se va desfăşura treptat", a spus el.
 
Săpăturile de la Viminacium au început în 1882, dar arheologii estimează că au cercetat doar 5% din sit, despre care spun că are 450 de hectare, mai mare decât Central Park din New York, şi este neobişnuit prin faptul că nu este îngropat sub un oraş modern.
 
Descoperirile de până acum includ ţigle de aur, sculpturi din jad, mozaicuri şi fresce, arme şi rămăşiţele a trei mamuţi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici