Ministerul Afacerilor Externe atenţionează privind condiţiile meteorologice din Croaţia, Serbia şi Ungaria

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Croaţiei în 28–31 ianuarie, al Serbiei, în intervalul 28-29 decembrie şi al Ungariei, în 27 decembrie, cu privire la răcirea puternică a temperaturilor, cod roşu de ninsori abundente şi vânt puternic.

1006 afișări
Imaginea articolului Ministerul Afacerilor Externe atenţionează privind condiţiile meteorologice din Croaţia, Serbia şi Ungaria

Ministerul Afacerilor Externe atenţionează privind condiţiile meteorologice din Croaţia, Serbia şi Ungaria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui comunicat MAE remis sâmbătă MEDIAFAX, începând de duminică, regiunea capitalei Zagreb precum şi partea centrală a Croaţiei se va afla sub avertizare meteorologică cod portocaliu de ninsoare, aşteptându-se formarea unui strat de zăpada de până la 50 de cm.

Pentru regiunea Split – Knin, pe coasta dalmată, s-a emis o atenţionare cod roşu de ninsoare abundentă şi cod portocaliu de vânt puternic. Sub avertizare meteorologică cod galben de ninsori şi vânt se află regiunea Istria (nord-vest) şi Slavonia (nord–est).

Totodată, pentru zona de sud a Dalmaţiei – Regiunea Dubrovnik s-a emis cod portocaliu de vânt. Se aşteaptă ca pe timpul nopţii să se înregistreze temperaturi de până la -20 de grade Celsius.

MAE recomandă cetăţenilor români care doresc să se deplaseze sau să tranziteze Republica Croaţia ca, înainte de a pleca la drum, să consulte paginile de internet ale Ministerului Afacerilor Externe - http://www.mae.ro, Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate - http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate - http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă http://www.ccaa.hr.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Republicii Serbia cu privire la o atenţionare de călătorie emisă de către Institutul de Meteorologie şi Hidrologie pentru perioada 28-29 decembrie 2014 în ceea ce priveşte intrarea în vigoare a unui cod roşu de ninsori, precum şi a unui cod galben de vânt puternic valabil în special în estul ţării.

Cetăţenii români care călătoresc sau tranzitează teritoriul Republicii Serbia în intervalul menţionat sunt sfătuiţi să conducă prudent, să adapteze viteza la condiţiile de drum, să aibă autovehiculele echipate cu cauciucuri de iarnă şi să respecte limitele de viteză impuse de autorităţile locale.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se deplasează pe teritoriul Republicii Serbia să consulte pagina de internet www.mae.ro<http://www.mae.ro> pentru informaţii actualizate, precum şi site-uri de specialitate atât cu privire la prognoza meteo (http://www.meteoalarm.rs/eng/meteo_alarm.php?ma_datum=2014-12-28) cât şi la starea drumurilor
(http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=511&Itemid=210).

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările de a fi consultate informaţiile oferite prin intermediul aplicaţiei pe telefonul mobil şi tabletă „Călătoreşte în siguranţă”, a serviciului de alertă prin SMS aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!” şi prin consultarea „Ghidului de călătorie pentru sărbătorile de iarnă 2014” disponibil pe întreaga perioadă a sărbătorilor.

De asemenea, MAE recomandă, pentru evitarea eventualelor probleme, ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă şi, cu precădere în cursul nopţii, să existe provizii suficiente de combustibil şi alimente.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările de a fi consultate informaţiile oferite prin intermediul aplicaţiei pe telefonul mobil şi tabletă "Călătoreşte în siguranţă", a serviciului de alertă prin SMS aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!" şi prin consultarea "Ghidului de călătorie pentru sărbătorile de iarnă 2014" disponibil pe întreaga perioadă a sărbătorilor.

O altă atenţionare din partea Ministerului Afacerilor Externe se referă la teritoriul Ungariei, atenţionare emisă de către Inspectoratul ungar de meteorologie care este în vigoare până la data de 28 decembrie 2014, ora 00.00.

Astfel, începând cu seara zilei de 27 decembrie 2014, se vor înregistra ninsori şi viscol în zonele situate la vest de Dunăre, unde stratul de zăpadă poate depăşi 15 cm, precum şi în Câmpia de Sud. La Budapesta şi în judeţele situate în nordul capitalei, ninsorile vor fi uşoare şi temporare şi vor înceta în cursul zilei de duminică, 28 decembrie 2014. Vântul se va accentua în dimineaţa zilei de duminică, 28 decembrie 2014, atingând şi cote de până la 70km/h.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care călătoresc cu autovehiculele personale să adapteze viteza la condiţiile meteorologice şi de drum în judeţele Vas, Zala, Hajdu-Bihar şi Szabolcs-Szatmar-Bereg, unde ninsorile au format deja un strat de câţiva centimetri de zăpadă.

De asemenea, se recomandă prudenţă şi pe parcursul călătoriilor în Kormend, Zalaegerszeg, Keszthely şi Nyirbator. Pe raza oraşului Kiskoros drumurile sunt alunecoase.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se deplasează pe teritoriul Ungariei să consulte pagina de internet www.mae.ro<http://www.mae.ro> pentru informaţii actualizate, precum şi alte site-uri de specialitate (http://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici