Ministerul de Interne de la Chişinău explică de ce a fost expulzat George Simion din Republica Moldova

Ministerul de Interne (MAI) de la Chişinău a explicat că cetăţeanul român George Simion a fost expulzat miercuri de pe teritoriul Republicii Moldova în baza unei legi care permite o astfel de decizie "ca măsură asigurătorie" împotriva unui străin care ar putea pune în pericol securitatea naţională.

713 afișări
Imaginea articolului Ministerul de Interne de la Chişinău explică de ce a fost expulzat George Simion din Republica Moldova

George Simion (Imagine: Facebook)

Într-un comunicat de presă dat publicităţii de MAI se precizează că, potrivit articolului 55 al Legii 200 din 2010, autorităţile naţionale sunt în drept să adopte decizia privind declararea străinului persoană indezirabilă ca o măsură asigurătorie, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională, relatează site-ul Unimedia.info.

Articolul 55 stipulează de asemenea că, "atunci când decizia privind declararea străinului persoană indezirabilă se întemeiază pe raţiune de securitate naţională, în decizie nu vor fi menţionate motivele care stau la baza ei".

Potrivit aceleiaşi legi, "măsura declarării străinului persoană indezirabilă se consemnează în Sistemul informaţional integrat automatizat în domeniul migraţiei şi azilului".

Liderul mişcării "Acţiunea 2012", George Simion, a fost expulzat miercuri din Republica Moldova, cu interdicţie de intrare în ţară pentru cinci ani. Acesta urma să organizeze la 16 mai un marş al unirii în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Simion susţine că a fost oprit de câţiva ofiţeri ai Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) în scuarul din faţa liceului Gheorghe Asachi şi escortat până la vama Leuşeni. "Clasa politică de la Chişinău a deziluzionat dramatic speranţele europene ale alegătorilor după 30 noiembrie 2014. Tot mai mulţi oameni au participat la manifestaţiile unioniste, văzând reîntregirea ca unica salvare pentru viitorul lor. Asta cred că a speriat: sâmbătă, de la ora 14.00, zeci de mii de oameni vor cere Unirea, şi o vor face paşnic, cum am făcut-o întotdeauna", a declarat George Simion pentru Unimedia.

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 este o coaliţie de asociaţii nonguvernamentale şi grupuri civice care susţin unirea Republicii Moldova cu România.

Ministerul de Externe al României a emis miercuri seara un comunicat în care precizează că a solicitat explicaţii autorităţilor Republicii Moldova.

"Misiunea diplomatică a luat imediat legătura cu autorităţile competente ale Republicii Moldova - Ministerul Afacerilor Interne şi Biroul Migraţie şi Azil – şi a solicitat clarificări. O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova. În paralel, Ambasada l-a contactat pe cetăţeanul român, pentru a asigura întreaga asistenţă care ar fi putut fi necesară. Domnul George Simion a informat misiunea diplomatică cu privire la situaţia sa, fără a formula solicitări concrete. În prezent, cetăţeanul român este în drum spre România", se arată în comunicat.

La rândul său, liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, Vlad Filat, a solicitat ca şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate, Mihai Bălan, să se prezinte joi în faţa deputaţilor pentru a explica motivele care au stat la baza deciziei de expulzare a lui George Simion.

"Avem foarte multe speculaţii şi extrem de multă manipulare. Ar fi util ca, la sfârşitul şedinţei de astăzi, să vină directorul SIS în faţa Parlamentului şi să explice de ce s-a luat această decizie. Care au fost motivele care au stat la baza acestei decizii", a declarat Vlad Filat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici