Ministerul turc de Externe acuză Uniunea Europeană de aplicare selectivă a valorilor democratice

Ministerul de Externe de la Ankara a afirmat că Uniunea Europeană aplică în mod selectiv valorile democratice, criticând şi solidarizarea UE cu Olanda, ţară despre care Turcia spune că încalcă drepturile omului şi valorile europene, relatează agenţia de ştiri Reuters.

412 afișări
Imaginea articolului Ministerul turc de Externe acuză Uniunea Europeană de aplicare selectivă a valorilor democratice

Ministerul turc de Externe acuză Uniunea Europeană de aplicare selectivă a valorilor democratice (Imagine: Hepta/ Arhiva Mediafax Foto)

"Partenerii UE aplică selectiv valorile democratice şi drepturile şi libertăţile fundamentale", se afirmă într-un comunicat al Ministerului turc de Externe.

"Este foarte grav că UE se ascunde în spatele solidarităţii cu un stat membru şi stă alături de Olanda, care în mod clar încalcă drepturile omului şi valorile europene", a adăugat Ministerul.

"Ar trebui înţeles că afirmaţia UE (...) de fapt ajută cauza extremelor, cum ar fi xenofobia şi sentimentele antiturce", se mai precizează în comunicat.

Uniunea Europeană a îndemnat luni Administraţia Recep Tayyip Erdogan să evite "declaraţiile excesive" în disputele cu Olanda şi Germania privind mitingurile electorale neautorizate la care vor să participe miniştri turci.

"Uniunea Europeană îndeamnă Ankara să se abţină de la orice declaraţie excesivă şi de la acţiuni care riscă să conducă la exacerbarea situaţiei", se arată într-o declaraţie comună semnată de Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Extrerne, şi de Johannes Hahn, comisarul european pentru Politici de Vecinătate şi Extindere.

Administraţia Recep Tayyip Erdogan este implicată în crize cu Germania şi Olanda, acuzând presupuse tendinţe "naziste" ale acestora după interzicerea participării unor oficiali turci la mitinguri electorale organizate în perspectiva referendumului privind introducerea sistemului prezidenţial în Turcia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici