Miniştrii europeni ai Afacerilor Externe sunt împotriva unei intervenţii militare în Siria

Miniştrii europeni ai Afacerilor Externe au avertizat vineri despre tentaţia unei intervenţii militare în Siria, afirmând că o astfel de iniţiativă ar putea declanşa "un incendiu la scară largă".

251 afișări
Imaginea articolului Miniştrii europeni ai Afacerilor Externe sunt împotriva unei intervenţii militare în Siria

Miniştrii europeni ai Afacerilor Externe sunt împotriva unei intervenţii militare în Siria (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Orice discuţie privind o intervenţie militară ar fi "contra-productivă", a declarat şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwelle, în momentul sosirii la reuniunea informală a miniştrilor europeni de la Copenhaga.

"Trebuie să evităm un incendiu la scară largă", care ar avea "consecinţe într-adevăr dezastruoase pentru regiune, oameni şi lume", a adăugat el.

Fostul secretar general al Naţiunilor Unite, Kofi Annan, care are programată pentru sâmbătă o vizită în Siria, a condamnat toate iniţiativele internaţionale de a înarma rebelii şi a avertizat că o continuare a militarizării ar agrava situaţia, un mesaj transmis deja de câteva săptămâni de către Statele Unite.

Înainte de începerea discuţiilor pentru o conturare a viitorului diplomatic european, unii miniştri au declarat pentru presă, că comunitatea internaţională ar trebui să adopte sancţiuni pantru a pune presiune asupra Damascului, încercând şi o ajutorare umanitară a civililor.

"Sancţiunile au un impact asupra regimului sirian", a declarat ministrul olandez, Uri Rosenthal, în timp ce, conform lui Westerwelle, regimul preşedintelui Bashar al-Assad, este într-o "stare de dizolvare" crescătoare.

"Trebuie să fim răbdători", a declarat ministrul de Afaceri Externe din Luxemburg, Jean Asselborn.

"Din păcate, trebuie să acceptăm faptul că încă există multe victime. Dar o intervenţie militară ar fi mai gravă", a adăugat el.

"Nu vom mai număra morţii în mii, ci în zeci de mii", a declarat Asselborn.

Este urgent să se facă eforturi susţinute pentru a oferi asistenţă umanitară pentru populaţia siriană asediată, dar o intervenţie militară nu este soluţia pentru a oferi un astfel de asistenţă, a declarat ministrul austriac, Michael Spindelegger.

Livrarea de alimente şi medicamente populaţiei în timpul întreruperii luptelor ar fi "posibilă doar dacă toate părţile implicare sunt de acord să respecte acest lucru", a adăugat el.

"Suntem aproape de a ajunge acolo", a menţionat Spindelegger.

Pentru Asselborn, Rusia ar putea semna o rezoluţie umanitară "deoarece nu putem accepta, ca şi membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate, continuarea acestei drame".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici