Miniştrii europeni de Externe vor reflecta la acţiuni simbolice împotriva Rusiei

Miniştrii de Externe ai statelor membre UE vor reflecta miercuri la acţiuni simbolice împotriva Rusiei, în semn de dezaprobare faţă de operaţiunile militare ruse din Georgia, au anunţat marţi diplomaţii europeni.

14 afișări
Imaginea articolului Miniştrii europeni de Externe vor reflecta la acţiuni simbolice împotriva Rusiei

Miniştrii europeni de Externe vor reflecta la acţiuni simbolice împotriva Rusiei (Imagine: Mediafax/AFP)

Nu a fost clar dacă prietenii Moscovei din vestul Europei, în special Franţa, Germania şi Italia, ar fi de acord cu o măsură sau poziţie critică la adresa Rusiei.

Cele 27 de state europene au cerut încetarea imediată a focului şi au solicitat Rusiei să respecte intergitatea teritorială a Georgiei, în urma conflictelor armate izbucnite în provincia separatistă Osetia de Sud, însă au evitat să învinovăţească vreuna dintre părţi.

Polonia şi ţările baltice, care se tem că Rusia îşi va folosi puterea pentru a-şi domina vecinii, au condamnat ceea ce au numit o agresiune împotriva Georgiei, dar alţii se tem să îşi rişte legăturile cu unul dintre cei mai importanţi furnizori de energie ai UE.

Potrivit unui oficial de rang înalt, miniştrii ar putea spune Rusiei că utilizarea forţei militare ar putea avea consecinţe asupra relaţiilor UE-Rusia, fără a menţiona în ce sens.

Ministrul lituanian de Externe, Petras Vaitiekunas, a declarat că miniştrii vor discuta o serie de măsuri, inclusiv suspendarea asistenţei europene, anularea discuţiilor referitoare la vize şi revizuirea negocierilor pe tema unui nou acord de parteneriat cu Moscova.

"Vrem ca UE să recunoască agresiunea Rusiei", a spus ministrul din fosta republică sovietică.

"Trebuie să discutăm şi să revizuim negocierile, deoarece acţiunile Rusiei constituie o încălcare clară a dreptului internaţional şi a Cartei ONU, iar astfel de acţiuni ar trebui să aibă consecinţe", a declarat el într-un interviu prin telefon.

Diplomaţii europeni au declarat că ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, va prezenta un raport miniştrilor de Externe, care ar putea discuta de asemenea posibilitatea trimiterii unor observatori europeni sau forţe de menţinere a păcii, pentru a monitoriza aplicarea acordului de încetare a focului.

Diplomaţii au remarcat că Grupul celor şapte puteri a luat o măsură în acest sens, susţinând o teleconferinţă privind situaţia din Georgia, fără a convoca Rusia, fiind pentru prima oară când Moscova a fost exclusă de la aceste întâlniri în ultimii zece ani.

"Acest lucru a fost observat şi la Moscova", a spus un diplomat european.

O altă posibilitate ar putea fi amânarea integrării Rusiei în Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, o organizaţie a ţărilor industrializate cu sediul la Paris.

Un alt dipomat a declarat că miniştrii vor dori mai întâi să afle detalii despre întâlnirile la care a participat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, la Moscova şi Tbilisi.

Alţi doi miniştri de Externe au fost implicaţi în eforturile de mediere, ministrul finlandez, Alexander Stubb, în numele Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, şi cel suedez, Carl Bildt, pentru Consiliul Europei.

Ministrul suedez, Carl Bildt, a declarat că obiectivul Rusiei "pare a fi acela de a distruge Georgia din punct de vedere economic şi militar, până când capacitatea sa de a rezista politic va fi grav slăbită".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici