Ministrul de Externe din Letonia a demisionat

Ministrul leton de Externe, Artis Pabriks, a demisionat vineri din funcţie, în urma unui conflict cu premierul din cauza destituirii şefului biroului anticorupţie, relatează AFP.

1 afișare
Imaginea articolului Ministrul de Externe din Letonia a demisionat

Ministrul de Externe din Letonia a demisionat

"Pabriks şi-a prezentat astăzi demisia în faţa consiliului Partidului Popular", a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Inga Saleniece.

Joi, ministrul s-a opus demiterii şefului biroului anticorupţie, Aleksejs Loskutovs. "Motivul (demisiei) este o divergenţă de opinie cu privire la Loskutovs", a adăugat aceasta.

Demisia şefului diplomaţiei a fost refuzată de premierul Airgars Kalvitis. "Ministrul are de dus la îndeplinire numeroase sarcini importante, nu poate demnisiona într-o asemenea situaţie", a declarat Arno Pjatkins, purtătorul de cuvânt al premirului.

Pabriks nu intenţionează totuşi să revină asupra acestei decizii. "Nu se va angaja în nici o activitate de politică externă în viitorul apropiat", a declarat purtătoarea sa de cuvânt.

Biroul anticorupţie a fost supus unui audit care a scos la iveală operaţiuni contabile dubioase. Demis marţi, Lokutovs a protestat afirmând că este nevinovat. Acesta a declarat că este victima antipatiei personale a premierului.

Demiterea lui a provocat o manifestaţie de protest la care au particiapt 5.000 de persoane şi care s-a defăşurat joi după amiază în faţa clădirii Parlamentului leton de la Riga. Manifestanţii au cerut demisia premierului, pe care l-au acuzat de abuz de putere.

Parlamentul leton se va pronunţa săptămâna viitoare cu privire la destituirea şefului biroului anticorupţie. Respingerea acestei măsuri ar fi o întorsătură foarte serioasă pentru Kalvitis care conduce un Guvern format din patru partide.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici