Ministrul de Externe din Singapore a discutat cu Teodor Baconschi despre procesul lui Silviu Ionescu

Autorităţile din Singapore tratează cu seriozitate cazul fostului diplomat român Silviu Ionescu, judecat în România pentru un accident rutier soldat cu victime, a declarat şeful diplomaţiei din Singapore, K Shanmugam, într-o întâlnire avută la New York cu omologul său român, Teodor Baconschi.

110 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Externe din Singapore a discutat cu Teodor Baconschi despre procesul lui Silviu Ionescu

Ministrul de Externe român, Teodor Baconschi (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit ediţiei online a publicaţiei Channel News Asia, Shanmugam a afirmat, în cursul întâlnirii desfăşurate în timpul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, că accidentul pentru care este acuzat Ionescu a suscitat interesul opiniei publice din Singapore.

Baconschi "şi-a exprimat înţelegerea pentru emoţiile provocate de incident şi impactul asupra opiniei publice din Singapore", a afirmat Shanmugam, adăugând că a primit asigurări din partea omologului său că România a acţionat transparent şi onest în acest caz.

Procesul lui Silviu Ionescu a fost reluat miercuri, iar judecătorul a apreciat că mai sunt necesare cel puţin trei audieri pentru încheierea procedurilor. Judecătoria Sectorului 3 a admis o cerere a apărării lui Silviu Ionescu prin care se cerea efectuarea unui experiment judiciar pe teritoriul Singapore prin care să se stabilească perioada de timp în care poate fi parcursă distanţa de la reşedinţa iubitei lui Ionescu la ambasada României.

Fostul diplomat Silviu Ionescu este judecat pentru omor din culpă şi părăsirea locului accientului, în urma căruia o persoană şi-a pierdut viaţa.

Tot miercuri, magistraţii români au primit din partea omologilor din Singapore o adresă prin care se arăta că poliţia de acolo nu ar deţine înregistrări audio sau video cu martorul accidentului, un şofer de taxi care a susţinut în declaraţiile sale că l-ar fi identificat "în proporţii mari" pe Silviu Ionescu. În acest context instanţa a amânat judecarea procesului pentru 14 decembrie, dată pentru care sunt aşteptate rezultatele experimentului judiciar dispus în cauză.

Fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore Silviu Ionescu a fost trimis în judecată în 1 iulie 2010, de către procurorii Parchetului instanţei supreme, care îl acuză de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii.

Potrivit acuzării, în 15 decembrie 2009, în jurul orelor 3.10, Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri "ad interam" al României în Singapore, în timp ce conducea un autoturism Audi A6 aparţinând Ambasadei României, nerespectând culoarea verde pentru pietoni, a accidentat, la o intersecţie semaforizată, două persoane în vârstă de 30 şi, respectiv, 24 de ani, care traversau regulamentar.

Ionescu a părăsit locul accidentului şi a continuat să conducă maşina până la următoarea intersecţie semaforizată, unde, nerespectând, de asemenea, culoarea verde pentru pietoni, a produs un alt accident soldat cu rănirea unei persoane în vârstă de 18 ani. Nici de această dată Ionescu nu a oprit, părăsind locul accidentului şi abandonând maşina într-o zonă industrială a oraşului Singapore, potrivit procurorilor.

Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte două suferind leziuni.

Ulterior producerii celor două accidente de circulaţie, Silviu Ionescu a sesizat poliţia singaporeză cu privire la faptul că autoturismul Audi A6 a fost sustras din faţa Ambasadei României, după ora 2.00, situaţie neconformă cu realitatea, pe care a susţinut-o şi prin declaraţiile date în faţa autorităţilor judiciare singaporeze, au mai arătat procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici