Ministrul de Externe iranian, Javad Zarif, şi-a anunţat demisia, însă preşeditele Iranului nu i-o acceptă

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, şi-a anunţat luni seară demisia, prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina sa de Instagram, relatează BBC şi Reuters. Ulterior, cabinetul preşedintelui iranian Hassan Rouhani a confirmat marţi dimineaţă demisia ministrului de Externe Mohammad Javad Zarif, adâugând însă că aceasta nu va fi acceptată, relatează site-ul agenţiei Dpa.

1263 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Externe iranian, Javad Zarif, şi-a anunţat demisia, însă preşeditele Iranului nu i-o acceptă

Ministrul de Externe iranian, Javad Zarif, şi-a anunţat demisia

„Îmi cer iertare pentru toate deficienţele din ultimii ani, din perioada în care am fost ministru de Externe. Le mulţumesc cetăţenilor iranieni şi oficialilor”, a anunţat Javad Zarif pe Instagram.

„Îmi pare rău pentru incapacitatea de a continua. Fiţi fericiţi şi optimişti”, a adăugat fostul ministru.

Javad Zarif a jucat un rol important în încheierea Acordului Nuclear din anul 2015.

Ministrul a început să fie ţinta unor critici dure din partea ţărilor occidentale după ce Statele Unite s-au retras în luna mai din Acord.

Anunţul a fost confirmat de Sayyed Abbas Moussawi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, citat de agenţia de presă de stat IRNA.

Motivul demisiei este momentan neclar, relatează BBC. Demisia va trebui acceptată de preşedintele iranian Hassan Rouhani.

În replică, potrivit unui mesaj postat de Administraţia iraniană pe reţelele de socializare online, Zarif şi-a desfăşurat activitatea în mod curajos şi va continua să facă acest lucru.

"Zarif nu va fi singur, iar noi îl vom susţine", se arată în mesaj.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat că Statele Unite au fost informate cu privire la demisia lui Zarif.

"Vom vedea dacă va ţine. În orice caz, el şi Hassan Rouhani sunt doar oamenii din prima linie pentru o mafie religioasă coruptă. Noi ştim că Ayatollahul Ali Khamanei ia toate deciziile finale. Politica noastră este neschimbată, regimul trebuie să se comporte ca un stat normal şi să îşi respecte oamenii", a declarat oficialul american.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici