Ministrul francez al Afacerilor Externe: Libia va fi bombardată după adoptarea rezoluţiei ONU

Libia va fi bombardată după adoptarea unei rezoluţii de către Consiliul de Securitate al ONU, a anunţat joi ministrul francez al Afacerilor Externe, Alian Juppe.

29 afișări
Imaginea articolului Ministrul francez al Afacerilor Externe: Libia va fi bombardată după adoptarea rezoluţiei ONU

Ministrul francez al Afacerilor Externe: Libia va fi bombardată după adoptarea rezoluţiei ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am anunţat, deja, că vom pune în aplicare rezoluţia, iar rezoluţia prevede posibilitatea, pentru statele membre care doresc acest lucru, să utilizeze mijloace militare", a declarat ministrul unui grup de jurnalişti, cu câteva ore înainte de votarea rezoluţiei.

"Nu se pune problema să facem ceva la sol. Este foarte clar. Alternativa, aceasta decurge direct de la sursă: efectiv, utilizarea forţei aeriene", a adăugat Juppe, sosit la New York pentru a încerca să convingă ţările membre din Consiliul de Securitate să autorizeze un recurs la forţă contra armatei colonelului Muammar Kadhafi.

Cele 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate al ONU au votat ulterior, joi seara, după trei zile de negocieri, o rezoluţie care autorizează folosirea forţei împotriva trupelor colonelului Muammar Kadhafi, deschizând calea unor raiduri aeriene în Libia.

"Mi-aş fi dorit ca totul să fi mers mult mai repede", dar "cred că nu e niciodată prea târziu pentru a proteja populaţia", a mai spus Juppe, în timp ce trupele loiale dictatorului libian înaintau în direcţia celui de al doilea oraş al ţării, Benghazi, aflat sub controlul rebelilor.

"Avem motive excelente să credem că va exista o participare a ţărilor arabe" la operaţiunile contra armatei lui Muammar Kadhafi, a apreciat Juppe. "Este o operaţiune în coaliţie, suntem împreună cu alţii, nu suntem singuri. Nu este o operaţiune franceză, este o operaţiune internaţională", a subliniat şeful diplomaţiei franceze.

"Da", va exista o participare americană la operaţiunile militare, a mai anunţat ministrul. "Este un moment (important) pentru credibilitatea ONU, mai ales un semnal către poporul arab, ale cărui aspiraţii la libertate şi democraţie le salutăm", a continuat el.

"Dacă lăsăm un dictator să îşi restabilească regimul de opresiune utilizând violenţa şi declanşând o baie de sânge, cum am mai putea, noi, ulterior, să spunem «haideţi, angajaţi-vă într-un proces de democraţie, pentru a vă recuceri libertatea»? Ce credibilitate am mai avea?", a conchis Alain Juppe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici