Ministrul francez de Interne, la inaugurarea unei moschei: Franţa îi va expulza pe cei care, în numele islamului, ameninţă ordinea publică

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a afirmat, joi, la Strasbourg (est) că nu va ezita să îi "expulzeze pe cei care invocă islamul şi reprezintă o ameninţare gravă pentru ordinea publică" nerespectând "legile" şi "valorile" Republicii.

208 afișări
Imaginea articolului Ministrul francez de Interne, la inaugurarea unei moschei: Franţa îi va expulza pe cei care, în numele islamului, ameninţă ordinea publică

Ministrul francez de Interne, la inaugurarea unei moschei: Franţa îi va expulza pe cei care, în numele islamului, ameninţă ordinea publică (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Nu voi ezita să dispun expulzarea celor care se reclamă de la islam şi reprezintă o ameninţare gravă la adresa ordinii publice şi care, străini în ţara noastră, nu ne respectă legile şi valorile", a declarat ministrul, care inaugura Marea Moschee de la Strasbourg, dotată cu cea mai mare sale pentru rugăciune musulmană din ţară.

Apeluri la manifestaţii au fost lansate săptămâna trecută, în pofida interdicţiilor, pe reţele sociale şi prin SMS, împotriva filmului antiislam realizat de amatori şi a unor caricaturi cu Mahomed publicate de către săptămânalul satiric Charlie Hebdo. Însă acestea au mobilizat doar aproximativ 50 de persoane la Paris. Sâmbăta precedentă, în cursul unei manifestaţii spontane împotriva filmului islamofob, în faţa sediului ambasadei americane de la Paris au fost arestate aproximativ 150 de prsoane.

"Predicatorii urii, partizanii obscurantismului, integriştii, cei care vor să ne atace valorile şi instituţiile, cei care neagă drepturile femeilor, aceştia nu au loc în Republică. Cei care se află pe teritoriul nostru pentru a ne sfida legile, pentru a ne ataca fundamentele societăţii, nu vor rămâne aici", a subliniat ministrul.

"Rasimul, fundamentalismul nu sunt ceea ce este islamul", a continuat Valls, salutând "înţelepciunea oficialilor de cult musulman" care şi-au îndemnat comunitatea la calm şi "discernământ, maturitatea de care au dat dovadă musulmanii din Franţa" în faţa acestor provocări.

"Pentru a fi francez, pentru a trăi în Franţa, nu este nevoie să renunţi la practictarea credinţei sau să îţi renegi originile", a subliniat totuşi Valls în cadrul ceremoniei de inaugurare a Marii Moschei din Strasbourg.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici