Ministrul german de Externe, aflat la Kiev, cere respectarea acordurilor de pace de la Minsk

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a făcut apel marţi la respectarea acordurilor de pace semnate la Minsk, în septembrie, între Kiev şi separatiştii proruşi, cu participarea Rusiei şi a OSCE.

168 afișări
Imaginea articolului Ministrul german de Externe, aflat la Kiev, cere respectarea acordurilor de pace de la Minsk

Ministrul german de Externe, aflat la Kiev, cere respectarea acordurilor de pace de la Minsk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acordurile de la Minsk nu sunt perfecte, dar sunt acorduri - cadru, care trebuie respectate", a declarat oficialul german, într-o conferinţă de presă susţinută la Kiev cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, care, la rândul său, a acuzat Moscova de "încălcarea flagrantă" a acordurilor.

Semnate la Minsk la începutul lunii septembrie, documentele au reprezentat baza pentru instaurarea unui armistiţiu în estul Ucrainei şi au permis la început oprirea luptelor în majoritatea zonelor aflate pe linia de conflict.

Armistiţiul este însă din ce în ce mai puţin respectat, în condiţiile în care niciunul dintre punctele prevăzute în acordurile de la Minsk, în special cu privire la controlul asupra frontierei sau retragerea combatanţilor din linia de contact, nu a fost pus în aplicare.

"Tensiunea a luat amploare în est (...) Trebuie să depunem toate eforturile pentru depăşirea" crizei, a subliniat ministrul Steinmeier, care este aşteptat marţi şi într-o vizită la Moscova. "Merg la Moscova pentru a mă asigura că negocierile de la Brisbane au determinat o atmosferă propice pentru aplicarea acordurilor de la Minsk", a adăugat el, făcând referire la summitul G20 din Australia, unde preşedintele Vladimir Putin a fost primit cu răceală de liderii occidentali.

La rândul său, premierul ucrainean a dat asigurări că autorităţile de la Kiev vor depune toate eforturile pentru a asigura procesul de pace în estul Ucrainei. "Ucraina are nevoie de pace, iar statul ucrainean, preşedintele şi Guvernul vor depune toate eforturile pentru soluţionarea paşnică a conflictului din est. Acordurile de la Minsk (...) sunt respectate de Ucraina şi încălcate flagrant de Rusia", a subliniat premierul Iaţseniuk.

Kievul şi NATO au acuzat armata rusă că a trimis tancuri şi trupe în regiune, afirmaţii calificate drept "elucubraţii" de diplomaţia rusă, în condiţiile în care conflictul a provocat peste 4.000 de morţi de la jumătatea lunii aprilie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici