Ministrul japonez al Finanţelor, acuzat că a consumat alcool la summitul G7

Ministrul japonez al Finanţelor, Shoichi Nakagawa, acuzat că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice în timpul conferinţei de presă de la summitul G7, de la Roma, a dezminţit luni aceste informaţii, motivând că starea în care se afla a fost cauzată de medicamente pentru răceală.

23 afișări
Imaginea articolului Ministrul japonez al Finanţelor, acuzat că a consumat alcool la summitul G7

Ministrul japonez al Finanţelor, Shoichi Nakagawa

Opoziţia a cerut imediat demisia ministrului, un scandal suplimentar căruia trebuie să îi facă faţă premierul Taro Aso, criticat de toate părţile.

Posturile de televiziune japoneze au difuzat imagini cu Nakagawa, în vârstă de 55 de ani, cunoscut pentru apetitul său faţă de alcool, răspunzând, sâmbătă, cu greutate jurnaliştilor japonezi, cu gura încleştată, privirea pierdută, adormind, chiar, în mai multe rânduri.

Nakagawa avea faţa roşie, luptând în mod vizibil să îşi ţină ochii deschişi, alături de guvernatorul Băncii Japoniei, Masaaki Shirakawa, care se afla într-o postură demnă.

"Ceva ca o declaraţie a fost publicată...", a articulat acesta, răspunzând unei întrebări. "Dobânzile, oh, fixate de Banca Japoniei sunt de la zero la 0,25 la sută şi sunt foarte mici...", a adăugat el, spre tulburarea guvernatorului băncii centrale. Dobânda generală a Băncii Japoniei este, în realitate, de 0,1 la sută.

Nakagawa a întrerupt, de asemenea, un jurnalist care îi adresa o întrebare lui Shirikawa, cu privire la politica monetară. "Oh, oh, oh. Cum? Puteţi repeta, vă rog?", a spus el.

Atunci când un alt jurnalist a luat microfonul, ministrul a întrebat, cu glas tare: "Unde sunteţi?", privind în partea opusă a sălii, după care un asistent i-a indicat direcţia corectă.

La întoarcere în Japonia, Nakagawa a negat că se afla sub influenţa alcoolului.

"Am o răceală şi, sincer, medicamentele au fost cam puternice", a spus el, strănutând zgomotos. Acesta a dezminţit categoric că ar fi consumat alcool în timpul summitului G7.

Acest nou scandal este favorabil opoziţiei, care înregistrează, de câteva săptămâni, o tentindinţă ascendentă în sondaje, în vreme ce Aso înregistrează o scădere puternică a cotei sale de popularitate.

"Aceasta merită o concediere imediată. Este scandalos", a declarat secretarul general al principalului partid de opoziţie, Partidul Democrat din Japonia (PDJ), de centru, Yukio Hatoyama. "Pagubele cauzate interesului naţional sunt incomensurabile", a adăugat acesta.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Takeo Kawamura, a recunoscut că este vorba despre un incident "extrem de regretabil".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici