Ministrul japonez de Finanţe critică femeile ce refuză să aibă copii

Ministrul japonez de Finanţe, Taro Aso, a declanşat critici din partea presei nipone, după ce a declarat că nu persoanele în vârstă trebuie învinovăţite pentru dezechilibrul demografic, ci femeile care refuză să aibă copii.

163 afișări
Imaginea articolului Ministrul japonez de Finanţe critică femeile ce refuză să aibă copii

Ministrul japonez de Finanţe critică femeile ce refuză să aibă copii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mulţi încearcă să lase impresia că persoanele în vârstă sunt responsabile pentru îmbătrânirea populaţiei, dar problema este, de fapt, refuzul de a naşte copii", a declarat Taro Aso, într-un discurs susţinut în campania electorală pentru alegerile legislative programate duminică în Japonia.

Declaraţia ministrului de Finanţe a şocat presa niponă, care a apreciat că Taro Aso a criticat direct femeile care nu au copii şi le-a acuzat pentru scăderea natalităţii, şi nu a făcut referire la politicile nepotrivite ale sistemului japonez, ce nu-i încurajează pe cetăţeni să devină părinţi.

Rata fertilităţii este în Japonia de 1,4 copii pentru o femeie, în condiţiile în care ar trebui să se situeze la 2,1, pentru a garanta reînnoirea generaţiilor.

Principalul motiv care conduce la această situaţie este deseori anxietatea faţă de viitor, teama de a nu avea venituri suficiente pentru a răspunde nevoilor unei familii. La acestea se adaugă lipsa infrastructurii şi în special a creşelor şi grădiniţelor, care le obligă pe tinerele mame să renunţe la locul de muncă pentru a-şi putea îngriji copiii.

Pe de altă parte, se înregistrează o creştere a proporţiei persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, care nu mai sunt active şi au nevoie de îngrijiri medicale.

Premierul japonez Shinzo Abe a promis înfiinţarea a sute de mii de locuri în creşe în anii următori şi, prin programul de politici economice, speră să le încurajeze mai mult pe tinerele din Japonia să-şi continue cariera profesională, dar să fie şi mame în acelaşi timp.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici