Ministrul ungar al Afacerilor Externe: Comentariile secretarului general al ONU sunt "bizare şi scandaloase"

Ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a declarat miercuri că seria de comentarii lansate de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, privind situaţia din Ungaria legată de tratamentul aplicat imigranţilor sunt "bizare şi scandaloase" şi "nu se bazează pe fapte", relatează MTI.

621 afișări
Imaginea articolului Ministrul ungar al Afacerilor Externe: Comentariile secretarului general al ONU sunt "bizare şi scandaloase"

Peter Szijjarto (Foto: AFP / Mediafax Foto)

Anterior, secretarul general al ONU a spus că a fost "şocat de modul în care refugiaţii şi imigranţii au fost trataţi" şi a numit acţiunile Ungariei "inacceptabile". El a spus că toate ţările au propriile probleme la nivel intern, însă a subliniat faptul că oamenii blocaţi în afara frontierei ungare erau refugiaţi.

În replică, Szijjarto a spus că oamenii la care se referea Ban erau "imigranţi agresivi" care i-au atacat pe poliţişti, rănind 14 dintre ei. "Poliţiştii au apărat o femeie şi pe copilul ei care au fost măturaţi de mulţime. Îmi pare rău, însă comentariile secretarului general al ONU nu se bazează pe fapte", a spus ministrul.

La rândul lor, ministrul german al Apărării şi primul-ministru sârb au lansat remarci critice la adresa ministrului de Externe ungar privind tratamentul la care au fost supuşi imigranţii în Ungaria. Într-un interviu acordat CNN, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a calificat acţiunile autorităţilor ungare drept inacceptabile. Prim-ministrul sârb, Aleksandar Vucici, a acuzat Ungaria de o gestionare "brutală" şi "non-europeană" a valului de imigranţi de la graniţa dintre cele două ţări şi a solicitat Uniunii Europene să intervină. Vucici a cerut Ungariei să se abţină de la folosirea gazelor lacrimogene pe teritoriul sârb.

Drept răspuns, Peter Szijjarto a declarat pentru MTI că poliţia ungară a fost expusă miercuri unor atacuri brutale venite dinspre teritoriul sârb, la punctul de trecere a frontierei de la Röszke.

În atacul brutal comis de un grup de imigranţi agresivi, 14 ofiţeri de poliţie unguri au fost răniţi, a mai spus Szijjarto, adăugând că era destul de evident că ofiţerii se apărau pe ei şi protejau teritoriul ungar. Dacă poliţia sârbă ar fi prevenit atacurile lansate asupra ofiţerilor, nu ar fi avut loc niciun act de violenţă, a precizat el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici