Mişcarea antiislam Pegida şi-a deschis o filială în Spania

Mişcarea antiislamistă Pegida, înfiinţată în Germania şi unde ia amploare, a anunţat miercuri că a deschis o filială în Spania, în contextul în care a început să se extindă şi în alte regiuni din Europa, după atacurile armate de la Paris, relatează AFP.

237 afișări
Imaginea articolului Mişcarea antiislam Pegida şi-a deschis o filială în Spania

Mişcarea antiislam Pegida şi-a deschis o filială în Spania

Filiala spaniolă a Pegida a fost lansată pe Twitter, pe 8 ianuarie, la o zi după atacul armat comis la Paris, la sediul săptămânalului francez satiric Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi.

"Islamul nu are ce căuta în societăţile libere şi democratice ca cele din Europa", scria grupul în primul său mesaj postat pe reţeaua de microblogging.

Filiala spaniolă a Pegida - acronimul german pentru Patrioţi europeni contra islamizării Occidentului - a atras de atunci aproximativ 800 de abonaţi pe Twitter, iar pagina sa de facebook are peste 2.700 de "like"-uri.

"Pregătim o manifestaţie a Pegida Spania, la care vor veni membri Pegida Germania. Vom publica pe Twitter data şi o vom anunţa pe e-mail", a precizat filiala spaniolă într-un e-mail trimis AFP.

Prin profilul de pe Twitter, ea urmăreşte deja mai multe grupări de extremă dreapta spaniole, între care şi Falange, partidul naţionalist care a furnizat în parte fundamentele ideologice ale dictaturii lui Francisco Franco (1939-1975).

Pegida Spania a preconizat iniţial să-şi organizeze prima manifestaţie lunea trecută, în faţa celei mai mari moschei din Madrid. Însă gruparea a anulat-o până la urmă, după ce autorităţile nu au autorizat mitingul, sfătuind-o să caute alt loc.

Pegida a apărut în Germania. După o primă defilare, la care au participat 500 de persoane, în octombrie, mişcarea - care se mobilizează în fiecare zi de luni împotriva religiei musulmane şi solicitanţilor de azil - a luat amploare, adunând 18.000 de persoane lunea trecută, un record până în prezent.

În afară de Spania, Pegida are ramificaţii în faşă sau anunţate în Austria, Norvegia, Suedia şi Elveţia.

Spania, o ţară care are o populaţie de 47 de milioane de locuitori, numără aproximativ 1.000 de moschei, centre culturale şi săli de rugăciune pentru cei două milioane de musulmani, potrivit Uniunii Comunităţilor Islamice din ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici