Mişcarea Hezbollah acuză SUA că se află în spatele atentatului din Siria

Mişcarea libaneză Hezbollah, aliată a Siriei şi a Iranului, acuză Statele Unite că se află în spatele atentatului terorist care s-a soldat cu cel puţin 26 de morţi vineri în centrul Damascului în timp ce SUA condamnă ferm atacul şi susţine o tranziţie spre democraţie a statului.

380 afișări
Imaginea articolului Mişcarea Hezbollah acuză SUA că se află în spatele atentatului din Siria

Mişcarea Hezbollah acuză SUA că se află în spatele atentatului din Siria (Imagine: Arhiva Mediafax foto/AFP)

"Această crimă teroristă ce a vizat inima capitalei siriene este a doua etapă a planului conceput de forţele răului, Statele Unite, menit să pedepsească Siria pentru că ţine partea rezistenţei (Hezbollah) împotriva inamicului sionist (Israel)", scrie formaţiunea islamistă şiită într-un comunicat.

Conform Hezbollah, aceste atentate sunt menite să compenseze "retragerea umilitoare" a Statelor Unite din Irak.

Hezbollah a mai acuzat Statele Unite de dublul atentat care s-a soldat cu peste 40 de morţi la Damasc în 23 decembrie. Autorităţile siriene au acuzat Al Qaida în cazul acelui atac, acesta fiind primul de acest gen de la începutul revoltei populare la 15 martie împotriva regimului care acuză "bandele armate" de crearea haosului.

În acelaşi timp, Statele Unite au condamnat ferm atentatul sinucigaş dintr-un cartier istoric din centrul Damascului, a declarat departamentul de Stat. "Condamnăm ferm acest atentat", a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Victoria Nuland.

"În acest moment nu putem spune cum s-a întâmplat", a declarat aceasta cu privire la atentat.

"Nu credem că violenţa (...) este răspunsul potrivit la problemele Siriei", a adăugat aceasta. "Răspunsul bun este reprezentat de tranziţia democratică şi de retragerea de la putere (a preşedintelui sirian Bashar) al-Assad".

Vineri, un atentat sinucigaş atribuit de care autorităţi teroriştilor şi de către Fraţii musulmani regimului s-a soldat cu cel puţin 25 de morţi în apropiere de o şcoală din Maidan, un cartier istoric aflat în centrul Damascului, la două săptămâni după un atac similar.

Televiziunea siriană a difuzat imagini şocante arătând rămăşiţe umane, dărâmături împrăştiate, bălţi de sânge şi maşini carbonizate cu geamurile sparte. Imaginile arătau de asemenea localnici furioşi cae condamnau atentatul ca şi cum acesta fusese provocat de "terorişti".

În plus, agenţia de presă oficială siriană Sana a anunţat că "un grup terorist" a provocat o explozie vineri la un oleoduct între localităţile Hama şi Idleb (nord-vest).

În acelaşi timp, zeci de mii de sirieni manifestează pentru a cere ajutorul ONU în vederea opririi represiunii sângeroase a revoltei contra regimului Bashar al-Assad.

Conform unei estimări ONU de la începutul lui decembrie, represiunea care a început la 15 martie s-a soldat cu cel puţin 5.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici