Mitt Romney câştigă detaşat alegerile primare din Puerto Rico

Favoritul la învestitura republicană, Mitt Romney, a câştigat detaşat primarele organizate duminică la Puerto Rico, potrivit primelor rezultate anunţate în cursul serii.

281 afișări
Imaginea articolului Mitt Romney câştigă detaşat alegerile primare din Puerto Rico

Mitt Romney câştigă detaşat alegerile primare din Puerto Rico (Imagine: Mediafax foto/AFP)

În 34 la sută din circumscripţii, fostul guvernator de Massachusetts a câştigat cu peste 83 la sută din voturi, a anunţat Comisia Electorală de pe această insulă din Caraibe, aflată sub suveranitate americană de 113 ani.

Rivalul său, ultraconservatorul Rick Santorum, nu a obţinut decât 8 la sută din voturi, devansându-l pe fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor Newt Gingrich (2,1 la sută) şi Ron Paul (1,2 la sută).

Mitt Romney a revendicat victoria, afirmând că având "o populaţie mai mare decât 22 de state, insula contribuie la modalităţile de vitalizare a ţării".

Mitt Romney aşteaptă astfel susţinerea a 20 de delegaţi în plus pentru a câştiga învestitura la Convenţia Republicană prevăzută pentru sfârşitul lui august în Florida, unde un candidat trebuie să reunească 1.144 de delegaţi.

Republicanul moderat Mitt Romney dispune în prezent de 496 de delegaţi şi se luptă cu creştinul conservator Rick Santorum (236 de delegaţi), al cărui succes recent l-a împiedicat să obţină rapid învestitura.

Newt Gingrich dispune de 141 de delegaţi, iar Ron Paul de 66, potrivit site-ului specializat RealClearPolitics.

Mitt Romney a obţinut la sfârşitul lui ianuarie susţinerea guvernatorului de Puerto Rico Luis Fortuno, care face campanie pentru ca insula să devină cel de-al 51-lea stat american, o opţiune care va fi supusă referendumului la 6 noiembrie, în ziua alegerilor prezidenţiale americane.

Portoricanii sunt cetăţeni americani dar nu au drept de vot la alegerile prezidenţiale, ci doar la primare, şi nu au un reprezentant cu drept de vot în Congres.

Primarele din Puerto Rico se desfăşoară cu două zile înaintea celor din Illinois, stat care trimite 54 de delegaţi la Convenţia Republicană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici