Moartea lui Lech Kaczynski, o lovitură traumatizantă pentru fratele său geamăn

Moartea preşedintelui polonez Lech Kaczynski este o lovitură traumatizantă pentru fratele său Jaroslaw, liderul opoziţiei conservatoare, având în vedere psihologia generală a gemenilor.

106 afișări
Imaginea articolului Moartea lui Lech Kaczynski, o lovitură traumatizantă pentru fratele său geamăn

Moartea lui Lech Kaczynski, o lovitură traumatizantă pentru fratele său geamăn (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Moartea, pentru fratele geamăn rămas în viaţă, este un traumatism enorm, un şoc emoţional mai puternic decât la fraţii şi surorile care nu sunt gemeni", explică profesorul Witold Malinowski, un gemelolog al Academiei de medicină din Pomerania. "El o resimte chiar ca pe o amputare a unuia din membrele sale. Nu trebuie uitat că ei au fost o fiinţă unică în stadiul embrionar, înainte de a se diviza în două fiinţe umane diferite", spune el.

De la moartea fratelui său la 60 de ani, Jaroslaw Kaczynski afişează o figură impasibilă, chiar şi după identificarea, sâmbătă, a trupului neînsufleţit al fratelui său, la locul accidentului de la Smolensk, din Rusia.

Şeful diplomaţiei, Radoslaw Sikorski, primul care i-a comunicat vestea, a rămas impresionat de sângele său rece.

"Este normal să pară atât de impasibil. În acest duo, el a fost mereu fratele dominant, cel mai puternic. Astfel, în acest moment de doliu, el trebuie să se arate încă şi mai puternic", subliniază profesorul Malinowski.

Situaţia emoţională a lui Jaroslaw Kaczynski este cu atât mai dureroasă cu cât mama sa, Jadwiga Kaczynska, în vârstă de 84 de ani, este internată de peste o lună în spital, aflându-se într-o stare "gravă", potrivit medicilor.

Într-un fel, mama sa este cea care i-a salvat viaţa, Jaroslaw fiind cel care a trebuit să rămână la căpătâiul ei, în timp ce fratele său urma să participe la ceremoniile de comemorare de la Katin.

"O relaţie emoţională unică exista între ei", îşi aminteşte fostul preşedinte polonez şi liderul istoric al sindicatului polonez Solidaritatea, Lech Walesa, care i-a cunoscut bine pe cei doi.

"Jaroslaw era creierul în acest duo şi Lech executa ceea ce fratele său decidea", a declarat Walesa, care i-a adus în Guvernul său, dar apoi s-a distanţat de aceştia.

"Misiune îndeplinită, şefule!", îi strigase Lech Kaczynski fratelui său, în momentul câştigării alegerilor prezidenţiale din 2005.

Lech şi Jaroslaw, mai în vârstă cu 45 de minute, au ajuns împreună la putere, Lech ca preşedinte din 2005 până sâmbătă, iar Jaroslaw ca prim-ministru din iulie 2006 până în noiembrie 2007.

Lech Kaczynski urma să candideze pentru un nou mandat de preşedinte. Jaroslaw va trebui să se decidă în privinţa unei posibile candidaturi, campania electorală urmând să fie lansată în următoarele 15 zile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici