Mobilizare importantă a poliţiei la Teheran. Se împlinesc doi ani de la realegerea contestată a preşedintelui Ahmadinejad

Mii de scutieri şi membri ai miliţiei islamice (basij) au fost mobilizaţi duminică după-amiază în centrul Teheranului, împiedicând orice manifestaţie a opoziţiei cu ocazia împlinirii a doi ani de la realegerea contestată a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

137 afișări
Imaginea articolului Mobilizare importantă a poliţiei la Teheran. Se împlinesc doi ani de la realegerea contestată a preşedintelui Ahmadinejad

Mobilizare importantă a poliţiei la Teheran. Se împlinesc doi ani de la realegerea contestată a preşedintelui Ahmadinejad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Forţele de securitate au fost mobilizate pe bulevardul Vali Asr, care traversează capitala de la nord la sud, dar şi pe bulevardele învecinate, potrivit martorilor oculari.

Pe site-urile opoziţiei şi pe Facebook au fost lansate apeluri la un marş silenţios pe trotuarele bulevardului Vali Asr duminică după-amiază pentru a marca împlinirea a doi ani de la realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad la 12 iunie 2009.

Grupuri mici de persoane s-au aflat pe bulevardul Vali Asr şi în piaţa Vanak, vizibil la apelul site-urilor de opoziţie, fără a putea să se reunească însă şi nici să scandeze sloganuri.

Prezenţa foarte puternică a forţelor de poliţie şi a agenţilor în civil a descurajat cetăţenii. În grupuri de doi sau trei, unii se plimbau înainte şi înapoi pe trotuarele bulevardului în mijlocul poliţiştilor şi agenţilor în civil.

Poliţia controla, de asemenea, accesul pe bulevardul Val Asr, potrivit altor martori.

Scutierii circulau în grupuri de 20 sau 30 pe motociclete, dotaţi cu arme de paintball şi bastoane, potrivit martorilor. Alţi agenţi în civil circulau, de asemenea, tot pe motocicletă.

Preşedintele Ahmadinejad, care se află la jumătatea mandatului, este contestat în propria tabără de o parte dintre conservatori.

Manifestaţiile care au urmat scrutinul din 2009 au provocat moartea a zeci de persoane, în timp ce alte câteva mii au fost arestate. Sute de personalităţi apropiate opoziţiei au fost arestate şi condamnate la pedepse grele cu închisoarea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici