Mobilizare puternică "împotriva islamizării" la Dresda

Manifestaţia "împotriva islamizării" societăţii germane a mobilizat 18.000 de persoane, potrivit poliţiei, luni, la Dresda, în estul Germaniei, un record de la începutul acestei mişcări care s-a lovit, între timp, de o vastă contramobilizare în alte câteva mari oraşe.

307 afișări
Imaginea articolului Mobilizare puternică "împotriva islamizării" la Dresda

Mobilizare puternică "împotriva islamizării" la Dresda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Dresda, reşedinţa Saxoniei, unde mişcarea antiislam a fost lansată în octombrie de către Pegida, un grup care militează împotriva aşa-zisei "islamizări a Occidentului", precedenta manifestaţie, organizată cu trei zile înainte de Crăciun, a mobilizat 17.500 de participanţi.

Luni, în pofida unor mesaje critice la adresa Pegida lansate de politicieni, în special de cancelarul Angela Merkel, manifestanţii antiislam au strigat din nou "Wir sind das Volk !" ("Noi suntem poporul!"), un slogan scandat cu puţin timp înainte de prăbuşirea Zidului Berlinului de către manifestanţi care se opuneau regimului fostei Republici Democrate Germane (R.D.G.).

În schimb, doar aproximativ 3.000 de contramanifestanţi, potrivit aceleiaşi surse, s-au reunit luni, la Dresda, în mare parte la iniţiativa mişcării "Dresda pentru toţi".

În restul Germaniei, raportul de forţe dintre susţinătorii şi detractorii Pegida a fost invers.

La Rostock, un alt oraş din fosta R.D.G, opozanţii Pegida s-au făcut mai auziţi, scandând, în special, "Willkommen im Abendland !" (Bine aţi venit în Occident!).

La Koln (vest), potrivit unui corespondent al AFP, "câteva mii" de manifestanţi anti-Pegida s-au opus "câtorva sute" de persoane care denunţau "islamizarea".

Luminile podurilor peste Rin, primăriei şi catedralei simbol a oraşului au fost stinse în semn de protest faţă de Pegida, Biserica Catolică explicând că militează pentru libertatea religioasă şi împotriva discriminării, şi că nu vrea să "ofere un decor frumos" acestei mişcări.

La Berlin, aproximativ 300 de militanţi antiislam s-au reunit în jurul primăriei, în timp ce 5.000 de contramanifestanţi, potrivit agenţiei germane de presă DPA, s-au îndreptat spre Poarta Brandeburg, printre care şi ministrul federal al Justiţiei, Heiko Mass. Luminile construcţiei simbol a capitalei germane au fost stinse.

Pe contul său de Twitter, Ministerul german de Externe a postat fotografii din cadrul defilării, însoţite cu un mesaj în care se afirmă că nu există "loc pentru agitaţie xenofobă în Germania".

Zece mii de manifestanţi anti-Pegida s-au mobilizat la Munster (nord-vest), 8.000 la Stuttgart (sud) şi 4.000 la Hamburg (nord).

Mişcarea Pegida afirmă că refuză "islamizarea" societăţii germane, că se opune jihadiştilor şi străinilor care refuză să se integreze. Ţintele sale sunt islamul, străinii, presa ("toţi mincinoşii"), elitele politice şi multiculturalismul, care diluează cultura creştină germană.

Angela Merkel şi-a îndemnat compatrioţii să nu participe la manifestaţiile Pegida, apreciind că ele sunt organizate de oameni cu "inima" plină de "prejudecăţi" şi "ură", în alocuţiunea sa de Anul Nou.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici