Mohamed ElBaradei: Fraţii Musulmani ar trebui să participe la procesul de tranziţie din Egipt

Laureatul premiului Nobel pentru Pace Mohamed ElBaradei a apreciat că Fraţii Musulmani ar trebui integraţi în viitorul politic al Egiptului, într-un interviu acordat unui săptămânal german înainte ca nominalizarea sa în funcţia de premier interimar să fie contestată.

148 afișări
Imaginea articolului Mohamed ElBaradei: Fraţii Musulmani ar trebui să participe la procesul de tranziţie din Egipt

Mohamed ElBaradei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu publicat duminică, ElBaradei a declarat pentru Der Spiegel că membrii congregaţiei Fraţii Musulmani, partidul preşedintelui demis Mohamed Morsi, nu ar trebui să fie trataţi drept criminali.

"Fac apel la integrarea Fraţilor în procesele de democratizare", a declarat el potrivit săptămânalului german.

"Nimeni nu ar trebui să fie adus în faţa justiţiei fără un motiv convingător. Fostul preşedinte Morsi trebuie tratat cu demnitate", a adăugat el, subliniind că el consideră aceste principii ca "prealabile reconcilierii naţionale".

"Mi-am fixat ca linie roşie să nu lucrez cu cineva care nu va respecta toleranţa şi democraţia", a adăugat Mohamed ElBaradei, subliniind că militarii ascultă îngrijorările lui.

ElBaradei a afirmat că speră în organizarea unor noi alegeri "într-un an sau mai târziu" şi s-a declarat dispus să accepte o nouă victorie a Fraţilor Musulmani dacă aceştia respectă principiile democraţiei.

El a cerut, de asemenea, Germaniei, care a promis să acorde un ajutor de 100 de milioane de euro în cadrul unui "parteneriat pentru transformare" în ţările arabe precum Egiptul, să respecte decizia de înlăturare de la putere a lui Morsi, pe care Berlinul a criticat-o.

Germanii ştiu "cât este de dificil de construit o democraţie după o dictatură şi ei au fost primii care au criticat politica antidemocratică a lui Morsi", a adăugat el, referindu-se la perioada Germaniei naziste, apoi a regimului comunist din Germania de Est.

"Să fim clar - nu a fost o lovitură de stat (în Egipt)", a declarat el. "Peste 20 de milioane de persoane au ieşit în stradă pentru că lucrurile nu puteau continua aşa!".

Agenţia de presă egipteană Mena a anunţat sâmbătă că preşedintele interimar Adly Mansour l-a numit pe ElBaradei premier interimar, dar cabinetul său a anunţat ulterior că nu a fost luată nicio decizie finală.

Manifestanţii intenţionau să se reunească, duminică, la apelul susţinătorilor şi opozanţilor lui Mohamed Morsi, într-un climat tensionat între cele două tabere, care ameninţă stabilitatea ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici