MONITORUL APĂRĂRII | Criza din Siria – implicaţii strategice pentru Turcia

Urmare a recentei întrebuinţări de arme chimice în districtul sirian Douma, problematicile securităţii regiunii, a responsabilităţilor preşedintelui Assad şi a viitorului stabilităţii regionale şi globale au revenit în atenţia comunităţii internaţionale cu o intensitate fără precedent. Preşedintele SUA a identificat guvernul sirian ca fiind responsabil de atrocităţile din Douma şi a recurs la anunţarea de măsuri dure de răspuns, urmate de lansarea a peste o sută de rachete Tomahawk în dimineaţa zilei de 14 aprilie.

2869 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Criza din Siria – implicaţii strategice pentru Turcia

MONITORUL APĂRĂRII | Criza din Siria – implicaţii strategice pentru Turcia

Atitudinea lui Donald Trump pune în gardă întreaga comunitate internaţională, mai ales urmare a referirilor sale la utilizarea forţei chiar şi în condiţiile în care sisteme militare ruse dislocate în Siria ar riposta.

La ONU, în cadrul Consiliului de Securitate, ambasadorii SUA şi ai Federaţiei Ruse au preferat acuze reciproce dure, în locul căutării de argumente constructive identificării unui început de depăşire a tensiunilor politico-diplomatice majore. După veto-ul exprimat de Federaţia Rusă la anterioara propunere de rezoluţie referitoare la Siria, ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat că "Istoria va înregistra faptul că Rusia a ales să protejeze un monstru (preşedintele sirian Bashar Assad) ", iar omologul său rus, Vasili Nebenzia, a replicat:  “ …..nu doriţi să auziţi faptul că nu au fost identificate probe care sa ateste atacul chimic în Douma. Dumneavoastră căutaţi un pretext care să justifice utilizarea forţei împotriva Siriei”.

CITEŞTE MAI DEPARTE analiza realizată de Adriean PÂRLOG, preşedinte ICSS, din Monitorul Apărării

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici