Monument dedicat homosexualilor victime ale nazismului, la Berlin

Ministrul german al Culturii, Bernd Neumann, şi primarul oraşului Berlin, Klaus Wowereit, au inaugurat, marţi, în centrul capitalei germane, un moment în memoria "Triunghiurilor roz", adică a miilor de homosexuali deportaţi sau torturaţi de nazişti.

32 afișări
Imaginea articolului Monument dedicat homosexualilor victime ale nazismului, la Berlin

Monument dedicat homosexualilor victime ale nazismului, la Berlin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Memorialul, un cub de beton cu o înălţime de cinci metri, străpuns de o fereastră oblică unde se poate vedea o înregistrare video care pune în scenă un sărut "etern" între doi bărbaţi, a fost construit în apropiere de Poarta Brandenburg, chiar în faţa monumentului dedicat evreilor victime ale Holocaustului.

Pe faţada monumentului - care a costat statul german 600.000 de euro - există un text care aminteşte de suferinţele "fără precedent în istorie" provocate de regimul hitlerist în perioada 1933 - 1945 miilor de gay şi lesbiene.

Peste 50.000 de persoane au fost condamnate în virtutea unui articol din codul penal, abrogat abia în 1969 - homosexualitatea fiind total depenalizată în Germania din 1994.

Drama a avut puţin ecou în Germania postbelică, iar monumentul a fost ridicat "foarte târziu", a declarat cu regret Neumann în timpul inaugurării.

Ministrul creştin-democrat a mai spus că este "convins" că discriminarea homosexualilor nu-şi are locul în Germania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici