Morsi a sfidat tribunalul care-l judecă pentru evadare din închisoare în 2011

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a sfidat, marţi o Curte de la Cairo care îl judecă pentru evadare din închisoare în timpul revoltei faţă de Hosni Mubarak, în 2011.

239 afișări
Imaginea articolului Morsi a sfidat tribunalul care-l judecă pentru evadare din închisoare în 2011

Mohamed Morsi (Imagine : Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Televiziunea a difuzat imagini cu Morsi, purtând uniforma albă de deţinut, gesticulând furios în timp ce se adresa Curţii.

"Cine sunteţi voi?", a spus el. "Voi ştiţi cine sunt eu?", a continuat inculpatul.

Morsi, singurul preşedinte ales vreodată în mod democratic în Egipt, riscă pedeapsa cu moartea - la fel ca în celelalte două procese - pentru evadare din închisoare. Potrivit acuzaţiei el a evadat cu complicitatea unor membri ai mişcărilor palestiniană Hamas, libaneză Hezbollah şi ai unor mişcări jihadiste, majoritatea judecaţi în contumacie.

Acuzaţia a prezentat numele a 131 de acuzaţi. Membri ai mişcării islamiste Fraţii Musulmani, din cadrul căreia provine Morsi, au acţionat "împreună cu (membri) Hamas şi Hezbollah pentru a produce haos şi pentru a provoca prăbuşirea regimului", a spus procurorul.

Morsi, arestat de armată pe 3 iulie, a fost adus la proces alături de alţi lideri din cadrul confreriei, inclusiv de liderul suprem Mohamed Badie, şi închis într-o cuşcă.

Procesul va continua pe 22 februarie.

La o zi după 25 ianuarie 2011, dată care a marcat începutul revoltei, Mubarak dădea ordin ca principalii lideri ai mişcării Fraţii Musulmani să fie arestaţi, inclusiv Morsi, pentru a evita o contagiune în stradă. Două zile mai târziu, pe 28 ianuarie, în plin haos, zeci de atacatori doborau zidurile închisorii în care se aflau liderii lor, cu ajutorul unor buldozere, iar mii de deţinuţi evadau.

În cursul evadării, gardieni şi poliţişti au fost ucişi în schimburi de focuri.

În singura audiere în care a mai apărut personal, pe 4 noiembrie, fostul şef de stat a denunţat un proces "politic" şi a acuzat că este intentat de puterea "ilegitimă" a autorilor unei "lovituri de stat".

Noua putere, instalată de şapte luni de către mareşalul Abdul Fattah el-Sisi, vicepremier şi ministru al Apărării, reprimă orice manifestaţie a susţinătorilor lui Morsi. Potrivit Amnesty International, aproximativ 1.400 de persoane au fost ucise în cursul unor manifestaţii, majoritatea islamişti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici