Moscova, amintind de epoca sovietică: Soldaţi, tancuri, rachete nucleare au traversat Piaţa Roşie într-o aliniere perfectă - GALERIE FOTO, VIDEO

Rusia a marcat luni victoria din 1945 împotriva regimului nazist, printr-o adevărată demonstraţie de forţă organizată în Piaţa Roşie din Moscova, unde au defilat 20.000 de militari, însoţiţi de blindate şi lansatoare mobile de rachete strategice.

1402 afișări
Imaginea articolului Moscova, amintind de epoca sovietică: Soldaţi, tancuri, rachete nucleare au traversat Piaţa Roşie într-o aliniere perfectă - GALERIE FOTO, VIDEO

Moscova, amintind de epoca sovietică: Soldaţi, tancuri, rachete nucleare au traversat Piaţa Roşie într-o aliniere perfectă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

În deschiderea defilării, ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, a trecut în revistă trupele, salutându-i pe miile de soldaţi şi ofiţeri aflaţi în Piaţa Roşie.

Preşedintele Dmitri Medvedev, care a adus un omagiu foştilor combatanţi, a afirmat că "poporul şi-a apărat ţara şi a eliberat lumea de nazism", adăugând că "veteranii au dat dovadă de fidelitate faţă de ţară".

Defilarea trupelor a fost precedată de o desfăşurare impresionantă de echipamente de luptă - tancuri de asalt, baterii de rachete şi mai multe lansatoare de rachete strategice Topol-M.

După destrămarea URSS, în 1991, defilările au fost reduse la dimensiuni simbolice, însă Rusia a reluat tradiţia sovietică în 2008, iar anul trecut, la împlinirea a 65 de ani de la victorie, la demonstraţie au fost invitaţi, pentru prima dată, şi militari din ţările NATO.

Medvedev a apreciat că defilările militare au "un enorm rol educativ", deoarece le permit oamenilor să vadă că Rusia dispune de "o armată eficientă şi bine echipată", care "poate îndeplini misiuni de luptă".

Peste 25 de milioane de cetăţeni sovietici au murit în al Doilea Război Mondial, iar oficialii ruşi au acuzat în mod periodic istoriografia occidentală că minimizează rolul URSS în victorie.

Celebrarea Marelui război patriotic în Rusia se referă doar foarte puţin la debarcarea aliaţilor în Europa.

Foştii aliaţi occidentali sărbătoresc victoria la 8 mai, iar Rusia la o zi după, capitularea Germaniei având loc la ora 23.01 ora Berlinului, respectiv pe 9 mai la Moscova, din cauza decalajului orar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici