Moscova denunţă politica "neprietenoasă" a Ucrainei faţă de Rusia

Moscova a acuzat joi Ucraina că ar avea o politică "neprietenoasă" faţă de Rusia în contextul conflictului ruso-georgian şi că ar "complica" activitatea Flotei ruse de la Marea Neagră, cu baza în Crimeea.

20 afișări
Imaginea articolului Moscova denunţă politica "neprietenoasă" a Ucrainei faţă de Rusia

Moscova denunţă politica "neprietenoasă" a Ucrainei faţă de Rusia (Imagine: Mediafax/AFP)

"În ultima perioadă, autorităţile ucrainene duc o politică faţă de Rusia pe care nu o putem califica decât ca neprietenoasă", a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

"O astfel de politică (...) duce la o deteriorare a relaţiilor bilaterale şi suscită în Rusia o gravă îngrijorare", a adăugat ministerul.

"Suntem preocupaţi serios de faptul că oficialii ucraineni pun constant sub semnul întrebării durata prezenţei Flotei de la Marea Neagră a Federaţiei Ruse pe teritoriul ucrainean", a continuat ministerul, denunţând "tentative de a complica activitatea acesteia".

Ministerul cricită în special reacţiile Kievului după conflictul ruso-georgian din august, care a urmat atacului armatei georgiene asupra regiunii separatiste proruse Osetia de Sud şi în cursul căruia armata rusă a intrat în teritoriul georgian. Acesta acuză Kievul că este parţial responsabil de pierderile umane din regiune.

"Kievul ascunde cu obstinaţie faptul că, prin livrările sale de arme grele către armata georgiană, partea ucraineană poartă o parte din responsabilitate pentru vărsarea de sânge", scrie în comunicat.

Moscova a publicat acest comunicat înaintea expirării, la 1 octombrie, a Tratatului de prietenie, cooperare şi parteneriat între cele două ţări.

Flota rusă de la Marea Neagră este staţionată în portul ucrainean Sevastopol, din peninsula Crimeea, în baza unui acord încheiat în 1997 pe 20 de ani.

Preşedinţia ucraineană a impus în august, prin decret, restricţii de deplasare Flotei ruse, implicată în conflictul dintre Rusia şi Georgia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici