Moscova exclude trimiterea de observatori UE în Abhazia şi Osetia de Sud

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a exclus miercuri trimiterea de observatori ai Uniunii Europene în republicile separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, contrazicându-l pe preşedintele în exerciţiu al UE, Nicolas Sarkozy.

22 afișări
Imaginea articolului Moscova exclude trimiterea de observatori UE în Abhazia şi Osetia de Sud

Moscova exclude trimiterea de observatori UE în Abhazia şi Osetia de Sud

"Observatorii internaţionali suplimentari vor fi desfăşuraţi chiar în jurul Osetiei de Sud şi Abhaziei şi nu în interiorul acestor teritorii unde (...) vor fi desfăşuraţi cei ai ONU şi OSCE, în număr egal celui dinainte de 7 august", a declarat Lavrov într-o conferinţă.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a dat asigurări luni la Tbilisi că cei 200 de observatori pe care UE trebuie să-i trimită în Georgia înainte de 1 octombrie ar putea intra în Abhazia şi Osetia de Sud.

Miercuri, şeful diplomaţiei UE, Javier Solana, a afirmat în Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European că misiunea UE în Georgia ar urma să fie "desfăşurată peste tot", inclusiv în Osetia de Sud şi Abhazia.

"Nu este adevărat", a replicat Lavrov, denunţând "o tentativă necinstită de a ascunde (preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili) angajamentele luate de UE şi Rusia".

"Pentru noi, ceea ce s-a întâmplat la Tbilisi şi ceea ce a fost spus la Tbilisi nu are nici o importanţă: noi ne vom baza pe angajamentele pe care le-am luat (...) în timpul negocierilor cu Uniunea Europeană", a adăugat el.

Lavrov a acuzat din nou Statele Unite şi NATO că înarmează Georgia. "Nu numai Statele Unite, dar şi alte ţări ale NATO vor să se ocupe de refacerea capacităţilor militare ale Georgiei", a precizat el. "Acest lucru arată că nu a fost învăţată nici o lecţie din ultimele evenimente", a conchis acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici