Moscova: Extinderea NATO este incompatibilă cu realităţile lumii contemporane

Proiectele de extindere a NATO nu fac decât "să lărgească blocurile Războiului Rece" şi sunt incompatibile cu "realităţile lumii contemporane", a apreciat joi la Moscova ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de agenţiile ruse.

5 afișări
Imaginea articolului Moscova: Extinderea NATO este incompatibilă cu realităţile lumii contemporane

Moscova: Extinderea NATO este incompatibilă cu realităţile lumii contemporane (Imagine: Mediafax Foto)

"Poziţia noastră privind extinderea NATO ne face să considerăm că aceste proiecte nu corespund cu realităţile lumii contemporane", a declarat Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă, după o întâlnire cu omologul său tadjic, Hamrohon Zarifi.

"Ameninţările sunt aceleaşi pentru noi şi nu putem să luptăm cu aceste ameninţări decât prin comunicare şi nu prin extinderea blocurilor moştenite din perioada Războiului Rece, nici prin cucerirea unor teritorii, prin apropierea de aceste blocuri", a continuat Lavrov, citat de agenţiile Interfax, Itar-Tass şi Ria-Novosti.

Rusia este ostilă unei noi extinderi a NATO spre ţări ca Georgia sau Ucraina, despre care Moscova consideră că fac parte din zona sa de influenţă. Acest subiect va fi abordat cu ocazia summitului NATO de la Bucureşti, la care urmează să participe şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Lavrov a reiterat opoziţia Moscovei faţă de planul Statelor Unite de instalare a unor elemente antirachetă în Polonia şi Cehia. "Suntem convinşi că cea mai bună metodă de a înlătura preocupările Rusiei este de a renunţa la astfel de proiecte şi de a trece la un proiect colectiv pe termen lung, cu participarea Rusiei, Statelor Unite şi a ţărilor europene", a declarat Lavrov.

În iulie 2007, Vladimir Putin avansa propuneri în acest sens în cursul unei vizite la reşedinţa lui George W. Bush din Kennebunkport, în nord-vestul SUA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici