Moscova: NATO şi SUA ameninţă stabilitatea internaţională şi Rusia

NATO şi politica externă şi militară a Statelor Unite reprezintă o ameninţare importantă pentru stabilitatea internaţională şi pentru puterea Rusiei, potrivit "Strategiei pentru securitate naţională a Rusiei până în 2020", publicată miercuri.

30 afișări
Imaginea articolului Moscova: NATO şi SUA ameninţă stabilitatea internaţională şi Rusia

Moscova: NATO şi SUA ameninţă stabilitatea internaţională şi Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Slăbiciunile arhitecturii internaţionale şi regionale care este orientată în special în regiunea euro-atlantică numai înspre NATO constituie o ameninţare pentru securitatea internaţională", potrivit acestui document semnat marţi de preşedintele rus Dmitri Medvedev.

Această strategie, publicată pe site-ul Consiliului de securitate, stabileşte priorităţile în materie de politică externă, militară, economică şi socială a Rusiei până în 2020 şi identifică principalele riscuri şi ameninţări la adresa stabilităţii şi dezvoltării Rusiei.

Acest document subliniază "influenţa negativă" pe care o constituie "recidiva abordărilor unilaterale în relaţiile internaţionale", făcând referire în special la problema proiectului american de a instala un scut antirachetă în Europa.

"Posibilitatea de a asigura o securitate internaţională şi regională este afectată semnificativ de trimiterea în Europa a elementelor sistemului de apărare antirachetă al Statelor Unite", precizează strategia rusă.

"Factorul care va determina relaţiile cu NATO este că proiectul de a apropia infrastructura militară a Alianţei de frontierele (ruseşti) este inadmisibil pentru Rusia", subliniază acest document.

Washingtonul a dat asigurări că sistemul antirachetă, care urmează să fie instalat în Polonia şi în Cehia, vitează state precum Iranul, în timp ce Moscova consideră că Statele Unite încearcă să contracareze potenţialul nuclear rus.

Potrivit stategiei ruse, existenţa unui astfel de scut antirachetă are ca scop asigurarea "unei supremaţii în domeniul militar", fapt ce reprezintă "un pericol pentru securitatea" rusă şi riscă să conducă la o "nouă cursă a înarmării".

Moscova intenţionează în acest "context" să ia "toate măsurile necesare pentru a menţine (...) paritatea cu Statele Unite în domeniul armelor nucleare strategice".

"Pentru a-şi apăra interesele naţionale, Rusia (...) va desfăşura o politică externă raţională şi pragmatică, excluzând confruntările costisitoare şi o nouă cursă a înarmării", potrivit Strategiei ruse pentru securitate naţională.

Documentul menţionează că Rusia aspiră să redevină "o mare putere" şi se felicită deoarece "consecinţele crizei politice şi social-economice de la sfârşitul secolului al XX-lea", generate din cauza dezmembrării Uniunii Sovietice, "au fost depăşite".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici