Moscova nu va accepta înăsprirea sancţiunilor împotriva Iranului în schimbul START - surse

Rusia nu va accepta înăsprirea sancţiunilor împotriva Iranului în schimbul unui nou tratat de dezarmare nucleară START cu americanii, a declarat marţi o sursă din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe pentru agenţia Interfax.

14 afișări
Imaginea articolului Moscova nu va accepta înăsprirea sancţiunilor împotriva Iranului în schimbul START - surse

Moscova nu va accepta înăsprirea sancţiunilor împotriva Iranului în schimbul START (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu există niciun motiv să legăm aceste două subiecte, şi cu atât mai puţin să ne aşteptăm ca, în caz de înregistrare a unor progrese în cadrul negocierilor privind reducerea armelor strategice, Rusia să fie pregătită să cedeze în privinţa înăspririi sancţiunilor împotriva Iranului", a declarat această sursă.

"Nu este posibil niciun târg cu privire la aceste două subiecte", a adăugat el.

Gary Samore, înaltul reprezentant pentru dezarmare din partea administraţiei americane, a apreciat recent că încheierea unui acord ruso-american asupra dezarmării ar putea determina Rusia să adopte o poziţie mai fermă faţă de Iran.

La începutul săptămânii trecute, americanii afirmau că ei cred că preşedintele lor, Barack Obama, l-a convins pe omologul său rus, Dmitri Medvedev, de realitatea pericolului iranian, în timpul vizitei sale la Moscova.

În timpul summitului G8 din Italia, de miercuri, Marile Puteri şi-au acordat un termen de două luni pentru a lua o decizie privind conduita pe care o vor aborda faţă de Iran.

Moscova s-a opus în mai multe rânduri introducerii de noi sancţiuni împotriva Iranului, care este aliatul său în regiune şi care continuă programul său de îmbogăţire nucleară, susceptibil să se încheie cu fabricarea unei bombe atomice, în pofida dezaprobării internaţionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici